Как да изчислите идеалното съотношение между тегло и височина! (ПОЛЕЗНИ ТАБЛИЦИ)

Как да изчислите идеалното съотношение между тегло и височина! (ПОЛЕЗНИ ТАБЛИЦИ)

Хората, които постоянно мислят за отслабване, често забравят за този фактор: двама души с едно и също тегло могат да изглеждат съвсем различно. Това е така заради различната височина, физика, дебелината на слоя на подкожна мазнина. Така и физическата форма е различна!

За да познаете идеалното тегло за вашия ръст, трябва да направите определени изчисления: има няколко начина. Благодарение на тях ще можете да изчислите идеалното тегло за себе си като професионален диетолог!

Не забравяйте, че ако вече сте достигнали идеалния резултат, но нещо не ви харесва във фигурата, то не си струва да намалите теглото си. По-добре е да практикувате спор, за да коригирате проблемните области.

Как да разберете идеалното си тегло

Индексът на телесната маса Кетле
Индексът на телесната маса тегло Кетле определя степента на затлъстяване, ако има такава, и свързаните с него рискове за здравето. Формулата за изчисляване е много проста! Разделете телесното тегло с височината в метри на квадрат.

Например височината ви е 1,68 м; тегло – 58 кг; възраст – 28 години. Така получаваме следното: 58: 2.82 = 20.55. Както може да се види от таблицата с резултатите, този резултат е нормален и няма риск за здравето. Нормата на индекса за мъжете е 19-25. За жени – 19-24.

Как да определите степента на разпределение на мастната тъкан на тялото
За да разберете отговора на този въпрос, разделете обиколката на талията на обиколката на ханша. Нормата на индекса за мъжете е 0,85. За жените – 0,65-0,85.

Как да определите вашия тип телосложение
Този индекс ще ви помогне да определите вашия тип тяло. За да го направите, трябва да измерите обиколката на най-тънкото място на китката ви.

Как да определим идеалното съотношение на обиколките
Съотношенията на обиколките, основани на измерването на обиколката на китката. Разбира се, тези показатели не са еднакви за всички – това са средни стойности.

6.5 обиколка на китката, равна на размера на гръдния кош

85% от обиколката на гръдния кош са равни на обиколката на бедрата

Обиколката на талията е 70% от гръдната обиколка

53% от обиколката на гърдите е равна на обиколката на бедрата

Обиколката на шията е равна на 37% от гръдната обиколка

Обиколката на бицепсите – трябва да е 36% от обиколката на гръдния кош

Обиколката на краката около 34% от обиколката на гръдния кош

Обиколката на предмишницата трябва да бъде равна на 29% от гръдната обиколка

Колко е свързано теглото с възрастта
С възрастта метаболитните процеси в тялото се забавят до известна степен, ето защо теглото се увеличава. Това е естествен процес. Можете да смятате тези два килограма излишни, но всъщност те са си на място! За да разберете дали теглото ви е нормално в зависимост от възрастта и височината, можете да го направите използвайки следната формулата: телесна маса = 50 + 0.75 (P-150) + (B-20): 4, където Р – ръст и B – възраст в години.

За идеално телосложение се смята, ако обиколката на талията е 25 см по-малка от обиколката на ханша, а обиколката на ханша е приблизително равна на обиколката на гръдния кош. Обиколката на талията трябва да бъде равна на ръста в сантиметри минус 100. Но всички тези изчисления потвърждават само колко сме различни. За всеки показателите са различни, дори идеалните стойности!

Здравето

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply