img

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

/
/
/
loading...

Водораслите са дяволски полезни. Те съдържат богат набор от минерали и микроелементи – йод, желязо, калций, кобалт, манган, мед, фосфор, флуор, цинк, белтъчини, както и витамини А, В1, В2, В12, С и Е. Нищо чудно, че китайските лечители са започнали да ги използват още през VII век.

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

Науката познава близо 30 000 вида водорасли. Някои от тях се употребяват като храна от векове. От други се добиват ценни суровини като агар, карагенан и йод. Без много от подводните растения нямаше да е възможен напредъкът във фармацевтиката и козметиката.
Ориз и морски водорасли нори – тайната на дълголетието на японците
Ламинария и малките синьо-зелени водорасли Спирулина са най-употребявани от човека.
Много хора познават Ламинария под названието морско зеле. Има много видове Ламирания. Най-популярна е японската, която вирее в южните райони на Японско и Охотско морета.
Ламинарията снабдява нашия организъм с огромни количества полезни вещества: йод, фосфор и различни микроелементи. Тя е много богата на целулоза, която е основата на всяка здравословна диета и осигурява нормалната работа на стомашно-чревния тракт и на целия организъм, като цяло.
Спирулина е микроскопично спираловидно водорасло, растящо както в солена, така и в прясна вода. Хранителните му свойства са открити преди много векове от ацтеките и други древни племена. В него се съдържат 1,5 пъти повече протеини, отколкото в соята.
Днес Спирулина се преработва в таблетки и прахчета, които се добавят към храната.
Едно от най-специалните качества на това водорасло е богатото му съдържание на белтъци, от 50 до 70 процента от теглото му е белтък (което е още по-добре, отколкото при червеното месо, което съдържа около 27 процента белтъци). Спирулина съдържа също така всички основни аминокиселини и 10 от 12 незаменими аминокиселини, заедно с мощен спектър от други полезни хранителни вещества.
Японските водорасли в гастрономията
Араме

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

Това са много широки водорасли с тъмнокафяв цвят. Те са с много мек вкус и хрупкава текстура. Продават се в изсушен вид, тънко нарязани. Използват се щедро в японската кухня: в предястия, тестени продукти, супи и печени ястия. Понякога се използват под формата на прах като добавка към зеленчукови или рибни блюда.
Уакаме

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

В него се съдържа голямо количество калций – 15 пъти повече, отколкото в млякото. Това са дълги тъмнозелени или тъмнокафяви водорасли. Те са сладки и нежни и малко наподобяват вкуса на стридата. Най-често се използват за супи и салати.
Комбу

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

Това са широки и плоски водорасли с тъмно маслинен цвят. Най-често ги добавят към ястия с фасул и зеленчуци. От тях се приготвя и бульон, който притежава специфичен морски аромат.  Те притежават достатъчно силен аромат, което позволява едно парче комбо да се използва два-три пъти. Ако по водораслото има тънък бял слой, не го измивайте. Той е безвреден и е „отговорен“ за силния аромат.
Нори
Тези водорасли са богати на протеини, фосфор и витамин А. Продават се изсушени. Те са блестящи и много тънки. Цветът им е от тъмнозелен до черен. Именно в тях се увива сушито. Понякога, ситно нарязани, се добавят към ориза.
Хизики

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

Хизики са водорасли с тънки стебла в тъмнокафяв цвят. По консистенция приличат много на спагетите. Изсушените хизики имат черен цвят. Преди употреба те се накисват и обемът и се увеличава от 3 до 5 пъти.
В този вид водорасли има много желязо и калций. Могат да се ядат сурови или сварени на много бавен огън в сладък соев сос. Разноцветните червени и зелени водорасли тосака могат да послужат като прекрасна украса на всяко рибно блюдо.
Кулинарни експерименти
Морските водорасли се предлагат в замразен, осолен, маринован и изсушен вид. Те могат да се добавят към супи, рибни ястия, от тях се правят много вкусни салати, а в Япония са незаменим компонент при направата на суши. Водорасли ядат всички и навсякъде.
В много страни кафявите морски водорасли се използват като стабилизатори и сгъстители за увеличаване обема на хранителните съставки, като желиращи добавки и като компоненти за подобряване на вкусовите и ароматните свойства на основния продукт. Алгинатите – продукт, който се получава след преработката на водораслите, се добавят постоянно за подобряване структурните качества на продукти като майонеза, кремове, маргарин, сосове, сирена т.н.
Друга важна за хранителната и други индустрии субстанция, която се получава от водорасли, е агар-агар. Това е е продукт (смес на полизахаридите агароза и агаропектин), получен по пътя на екстракцията от червени  и кафяви водорасли. Във воден разтвор той образува трайно желе, което го прави отличен заместител на желатина. Този компонент е много важен при производството на фармацевтични продукти, сладкарски изделия.
Използва се и в лаборатории като хранителна среда за микроорганизми.
Водораслите в козметиката

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

Морските водорасли са сред най-старите съставки, влизащи в лечебните и козметични средства. В козметиката днес те се използват под най-разнообразни форми. Морските водорасли подхранват прекрасно кожата,  засилват регенериращите процеси, подобряват  кръвообращението и  регулират алкално-киселинния баланс. Именно в това се крие тайната на превъзходния им анти ейдж ефект.
Също така, те съдържат вещества, които са в състояние да извлекат мастните съединения от клетките на кожата. По тази причина присъстват в състава на много от средствата за грижа на тялото – лосиони за повишаване на еластичността, антицелулитни гелове.
Благодарение на алгиновата киселина, която се съдържа в тях, морските водорасли ускоряват обменните процеси и извличат вредните вещества от организма. Те имат противовъзпалителен ефект и нормализират работата на мастните жлези.
Морските водорасли са ефективно средство при грижата за косата. Маските за коса, съдържащи кафяви водорасли, подобряват кръвообращението на кожата на главата и подхранват косата от корена до краищата й.
А антисептичните свойства на водораслите се използват за комплексно лечение на пърхот и повишено омазняване на косата.

Източник: jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: