Ако забележите тези неща в областта на подмишниците си, бързо потърсете лекарска помощ! Последиците могат да са много сериозни!

Ако забележите тези неща в областта на подмишниците си, бързо потърсете лекарска помощ! Последиците могат да са много сериозни!

Отдавна сме разбрали колко важно е да се грижим за себе си, за да запазим здравето си и да предотвратим възможни заболявания. Обръщаме достатъчно внимание на някои части от тялото, но понякога не отдаваме дължимото на някои по-малки области. Но не можем да омаловажим значението им.

Едва ли подозирате, но областта на подмишниците може да подскаже за куп заболявания. Днес ще споделим с вас списък със симптомите, които могат да се появят в областта на подмишниците и които не трябва да пренебрегвате за нищо на света.

Неприятен мирис

Киселата миризма в областта на подмишниците е нещо съвсем нормално. Неин причинител са бактериите, които се развиват много комфортно в участъците, където се натрупва пот. Да преборите неприятната миризма е много просто: или с помощта на дезодорант, или като си вземете душ. Ако обаче тези неща не помогнат и миризмата остане, това е признак на някакъв здравословен проблем.

Неприятната миризма, от която не можете да се отърве дори след душа, може да бъде сигнал за хормонален дисбаланс или на нарушена работа на щитовидната жлеза. Ако миризмата наподобява тази на загнили плодове или на лак за нокти, това може означава, че имате кетоацидоза – загуба на способността на тялото да усвоява нормално захарта.

Сърбеж

Сърбежът в областта на наскоро обръснатите мишници е нормално явление, предизвикано от растежа на новите косъмчета. Но ако той не спре, това е още един сигнал, че нещо с организма ви не е наред.

Силното раздразнение може да е предизвикано от реакцията на кожата към бръсненето, от материята на дрехите, от веществата, които влизат в състава на кремовете и дезодорантите. Заедно с подобен сърбеж се появяват червени петна и мъртви клетки. Ако подобни неща се случват и при вас, то вероятно имате гъбички, за чието лечение трябва да потърсите медицинска помощ.

Обриви

В областта на подмишниците винаги е топло и достатъчно влажно. Подобна среда е идеална за развитието на различни инфекции от дрожди. Най-добре е и при най-малката поява на обриви да потърсите консултация с дерматолог. Подобна реакция може да бъде предизвикана също от триенето на дрехите в кожата, климата или от алергия.

Болка

Болката в областта на подмишниците не е знак, след който трябва да се втурнете към лекаря. Тя може да възникне след физическо натоварване или да бъде получена на тренировка, както и след носене на тежки неща. В тези случаи болката ще отшуми сама.

Но ако това не се случи и тя продължи да ви мъчи (няколко дни например), е добре да се консултирате със специалист. Макар и в много редки случаи, подобна болка може да е сигнал за образуването на тумори на лимфните възли.

Подутини

Лимфните възли, които се намират в областта на подмишниците, са незабележими. Но ако откриете някаква по-твърда подутина в тази област, това е сигнал, че лимфните възли се опитват самостоятелно да се справят в някаква инфекция. В най-добрия случай състоянието може да се нормализира без външна намеса. Ако подутината не спадне в продължение на седмица, е добре да се обърнете към лекар. Това може да е тревожен сигнал, защото увеличението на лимфните възли е признак на сериозна инфекция, а понякога и на рак.

Прекомерно потене

Да се потите много е нормално, ако сте подложена на силно физическо натоварване. Но ако просто си стоите, разхождате се бавно по улицата или спите, а потенето отново е обилно, трябва да си обърнете специално внимание. Хиперхидрозата може да означава нарушено ниво на хормоните, сигнал за начало на менопаузата. Освен това прекаленото потене е един от показателите за диабет и подагра. /jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply