Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване?

Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване – думата имат специалистите. Вярно ли е, че водата с лимон на гладно, спането по гръб във хладна спалня и други съвети могат да ни помогнат да забавим стареенето? Представяме ви най-разпространените съвети и мнението на специалистите доколко ефективни са те.

Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване?

10 хиляди крачки на ден
Без физическо натоварване никой няма да стигне до дълголетие, затова и ежедневното ходене често се препоръчва като едно от най-добрите aнтиейджинг упражнения. Често можете да срещнете призива за спазване на “златния стандарт” – 10 хиляди крачки на ден.
Какво сочат научните доказателства?
Според най-новите международни препоръки, основани на научни данни, за здраво сърце и кръвоносни съдове (точно от тях зависи и продължителността на живота) трябва всяка седмица да се полага умерено физическо натоварване, най-малко 150 минути (т.е. по 30 минути, 5 дни в седмицата) или минимум 75 минути голямо и интензивно физическо натоварване (т.е. 15 минути на ден, 5 дни в седмицата).
За 10-те хиляди крачки експертите обясняват: това са около 8 км, които някои ще бъдат в състояние да изминат по-бързо, други – по-бавно. Но най-важно в случая са не километрите, а колко време сте ходили (трябва да е минимум 30 минути) и да го правите редовно. А най-безопасното за всички, включително и за хипертониците, и в същото време полезно занимание, е наистина ходенето. Но не бавните разходки по магазините, а за предпочитане – на чист въздух и най-важното, с максимално бързо темпо, но така, че да не се задъхвате.

Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване?

Трябва да спите по гръб и на студено
Както твърдят познавачите, това е най-добрата поза за сън, в която организмът ни си почива пълноценно и процесите на стареене се забавят. Има и съвети да спим на дясната или лявата страна – в зависимост от това какви здравословни проблеми имаме, но в никакъв случай да не спим по корем. А температурата в спалнята трябва да бъде възможно най-ниска – например известният биохакер-борец със стареенето – Серж Фаге, се гордее, че спи при температура 18 градуса. Много от красивите актриси в интервютата си също убеждават феновете си, че спането на студено е една от основните тайни за цветущата им красота.

Какво сочат научните доказателства?
Няма нито едно сериозно изследване, което твърдо и еднозначно да потвърди преимуществата на която й да било поза за сън. В някои случаи лекарите могат да препоръчат на конкретни пациенти как е най-добре да лежат в леглото при една или друга травма, ставни проблеми, нарушения в дишането, но няма универсален съвет! Всичко е много индивидуално: тялото ни избира само как му е най-комфортно и ни показва най-добрата поза за нас, твърдят експертите.
А оптималната температура за сън наистина е изчислена: по научномедицински данни е средно плюс 20-22 градуса. Разбира се, тук също може да има индивидуални “отклонения” – може би някои като Серж се чувстват по-добре при температура от 18 градуса, но във всеки случай не забравяйте, че твърде ниските температури понижават качеството на съня, предупреждават специалистите. Още повече че в така наречената бърза фаза на сън (REM-сън) се променя топлорегулацията на тялото и повечето хора мръзнат.

Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване?

Използвайте кремове против стареене с хиалуронова киселина
Интернет гурута по подмладяването често твърдят, че кремовете с хиалуронова киселина най-добре изглаждат бръчките. Има и още една, по-напредничава версия: инжекции с хиалуронова киселина.
Какво сочат научните доказателства?
Хиалуроновата киселина е едно от малкото вещества, за които наистина е доказано, че има способността да заглажда бръчките. От молекулите на хиалуроновата киселина е изградена матрицата, т.е. пространството между клетките. С възрастта матрицата се разрушава, появяват се бръчки. Сега учените търсят метод, с който да стимулират нашето тяло да възстановява само тази матрица. Но засега ще трябва да я запълваме отвън.

Въпреки това ценните молекули на хиалуроновата киселина са толкова големи, че по принцип не са в състояние да проникнат от повърхността на кожата в по-дълбоките й слоеве, където е матрицата. Следователно да се справят с дълбоките и средните бръчки могат само инжекциите. Кремовете за тази цел не са нищо повече от рекламен трик, подчертават експертите. Ако кожата е суха и бръчките едва са се очертали, геловете и кремовете с хиалуронова киселина наистина могат да спасят положението. Големите молекули създават филм върху повърхността на лицето, който запазва добре влагата.

Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване?

Решавайте кръстословици и пишете с неактивната си ръка
Това са класически съвети, които би трябвало да ни помогнат да забавим стареенето на мозъка, да предотвратим влошаването на паметта и умствените си способности. Сменянето на работната ръка, например десняците да се опитват да пишат и изпълняват задачи с лявата ръка, се препоръчва с цел да се развива противоположното полукълбо на мозъка (припомняме ви, че за дясната ръка отговаря лявото полукълбо, а за лявата – дясното).

Какво сочат научните доказателства?
“За това как се движи ръката ни отговаря една малка част от съответното полукълбо на мозъка. Ето защо, когато започнете да правите нещо необичайно с другата си ръка, активирате само тази част от кората на главния мозък”, уточнява един от водещите учени-невролози в света, ръководител на Института за компютърна биология в Шанхай, проф. Филип Сколтек.
Т.е. такива тренировки не гарантират, че ще развиете цялото полукълбо на мозъка. Освен това не трябва да забравяме, че ресурсите на всяко полукълбо са ограничени. И ако се разшири дейността на тези части, които са отговорни за неактивната ръка, едновременно с това отнемате от ресурсите на други части на полукълбото. В резултат могат да се влошат способностите, за които са отговорни станалите “пасивни” вече части на мозъка.

Що се отнася до кръстословиците, ако искате да запазите мозъка си в добра форма, трябва постоянно да си купувате нови сборници, в които има много непознати думи, подчертават невробиолозите.
И напомнят: 100% ефективен метод, чиято полза е доказана от науката – е изучаването на чужди езици. Има доказателства, че при хората билингвисти (които говорят поне на два езика) се понижава риска от болестта на Алцхаймер, а старческата деменция започва да се развива с 5-7 години по-късно, отколкото при тези, които през целия си живот говорят на един и същ език. Също така сред потвърдените начини да се забави стареенето на мозъка е пълноценният сън (поне 7-8 часа), по време на който мозъкът се изчиства от натрупания “боклук”, в това число и от протеина бета-амилоид, за който се смята, че отключва болестта на Алцхаймер.

Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване?

Пийте много вода, а сутрин добавете към нея лимонов сок
Малко онлайн съвети за дълголетие минават без желязното правило: сутрин на гладно пийте чаша вода с лимонов сок. Това уж подобрява и метаболизма (обмяната на веществата), и тонизира, а като цяло ще ви дари със здраве и младост. Също така се препоръчва да се пие много вода през целия ден, за предпочитане около 2 литра.

Какво сочат научните доказателства?
Лимонът е богат на витамини, магнезий, желязо, натрий и други полезни вещества, потвърждават специалистите. Ако имате здрав стомах, лимоновата вода най-вероятно няма да ви навреди, въпреки че няма научни доказателства за “подмладяващите” свойства на тази напитка. Но ако имате гастрит с повишена или нормална киселинност, което се случва много често, дори и разредения с вода лимонов сок на празен стомах заплашва да влоши състоянието на стомашната ви лигавица.
Антистареещата мощ на чистата питейна вода също, меко казано, е преувеличена, твърдят учените. С напредване на възрастта кожата ни губи не само течности, но и способността си да ги задържа. За това до голяма степен е отговорна хиалуроновата киселина, която вече не се произвежда в необходимите количества. Уви, с по-активното приемане на течности няма как да се повиши количеството й.
Освен това прекомерната употреба на течности може да доведе и до негативни последици. Не съществува никаква “златна норма” за 1.5 или 2 литра вода на ден – този параметър е строго индивидуален. Когато течността в организма наистина не е достатъчна, той сигнализира за това – под формата на остро чувство за жажда. А прекаленият прием на вода може да доведе до прекомерно натоварване на бъбреците и сърдечносъдовата система и да причини нежелани ефекти – до нарушения в работата на сърцето. Така че е по-добре да се опитаме да се храним балансирано и да не забравяме за витамините и минералите, а не да наливаме организма си с твърде много течности.

Може ли да вярваме на съветите в интернет за подмладяване?

Коментар на специалистите по геронтология
“Дългосрочните проучвания показват, че придържането към научно доказани подходи, здравословен начин на живот (добро хранене, редовно физическо натоварване) ще ни позволят да живеем средно 85-90 години, с минимум хронични заболявания”, казва най-известният руски геронтолог, член-кореспондент на Руската академия на науките (РАН), ръководител на лабораториите на Института по биология на Коми и Москва, доктор на биологичните науки, Алексей Moскалев. Ако говорим точно за дълголетието, според класификацията на Световната здравна организация дълголетник е човек, чиято продължителност на живота е над 90 години. А това е много по-рядко срещано явление. Дълголетието често се наблюдава сред поколенията на някои семейства, така че изследователите предполагат, че то има наследствен характер. Т.е. дълголетието най-вероятно е възможно благодарение на рядка комбинация от специфични варианти на гени, свързани с устойчивостта на организма към стреса и липсата на варианти на гени, които ускоряват развитието на хронични заболявания.

“Накратко, за радикалното удължаване на живота в здраве и добро самочувствие до 120 и повече години са нужни фундаментални научни изследвания“, подчертава проф. Москалев.
И след това на базата на тези проучвания и клинични изпитания ще трябва да се въвеждат в практиката най-новите терапии – генна терапия, лекарства-херопротектори (т.е. защитаващи организма от стареене) и други технологии.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply