Лесни и ефективни трикове за почистване на петна по мебелите у дома

На всеки се случва да разлеее кафе вино или друга напитка върху холната гарнитура или кухненския диван у дома. Какво е първото нещо, което трябва да направим, за да върнем добрия вид на мебелите си? Има изпитани във времето трикове, с които можете да опитате да си помогнете, а не е лоша идея и да потърсите услугите на фирма за професионално почистване.

Какво не трябва да правим? Най-лошото, което може да направим, ако по стилните ни мебели се появят петна от храна и напитки, е да ги оставим да засъхнат. Колкото повече време минава от разливането, толкова по-дълбоко в тъканите влиза петното. Ето защо, запознайте се с нашите съвети и в случай на инцидент действайте веднага.

Петна от алкохол

Петната от алкохол по тапицираните мебели могат да бъдат отстранени с помощта на сол, която се посипва върху засегнатата повърхност и след няколко минути се отстранява с остра четка.

Почистване на мазно петно от дамаска

Ако по дизайнерската дамаска на дивана ви попадне мазно петно, специалистите по почистване на мебели съветват да не го търкате, тъй като има опасност мазнината да навлезе по-навътре в материята и нейното почистване да стане невъзможно.

За да се справите с проблема, посипете мястото със сол и няколко капки оцет. Когато сместа попие, петното се търка с напоена със спирт гъба до постигане на желания ефект.

Петна от кафе

Ако изсипете чашата си с кафе върху дивана, третирайте веднага засегнатия участък с кърпа, напоена с глицерин, след което измийте с вода. Ако се опитвате да измиете старо петно от кафе, използвайте за целта разреден амоняк.

Петна от боя

Ако имате малко дете в семейството, вероятно вече познавате петната от водни, темперни и блажни бои, които могат да се появят навсякъде у дома. Такива петна трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо като използвате напоен със спирт парцал. Ако петното е по-упорито, можете да накиснете дамаската с ацетон, а когато той се изпари, да я изперете.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply