10 лесни съвета, с които да ускорите метаболизма

Опитвате да отслабнете от доста време, но не успявате. Или най-после успявате, но бързо връщате първоначалните килограми, въпреки че спазвате всички правила и не прекалявате с хапването след диетата. Възможно е за всичко това да е виновен метаболизмът.

Обмяната на веществата (метаболизмът) може да бъде забавена или по-бърза, което въздейства и върху теглото. Вероятно ви се е случвало да завиждате благородно на познати, които похапват обилно и не пълнеят? Причината е, че имат бързо изгаряне. Добрата новина е, че има начин да се повлияе на метаболизма, пише rozali.com.

1. Увеличете двигателната активност
Движението стимулира обмяната на веществата, докато заседналият начин на живот води до пълнеене, тъй като забавя метаболизма. Винаги, когато имате възможност, ходете пеш и не ползвайте асансьор. Само това да промените, ще има ефект. Според последни проучвания, полезни за силуета са дори кратките раздвижвания, на които обичайно не обръщате внимание. Например – вместо да пишете мейл до колегите си в съседната стая, станете от стола си и се разходете до тях (стига да е позволено, разбира се). Или оставете книгата за 5 минути и просто се разтъпчете из жилището, ако си лежите и четете прeз уикенда у дома. Всичко това води до натрупване, което ускорява метаболизма. Италианските специалисти са изчислили, че за да не се забавя обмяната на веществата, е важно на всеки 1 час да правите 5-минутно раздвижване.

2. Забравете за диетите
От някои наистина се свалят килограми, и то доста, но пък следва йо-йо ефект или режимът се оказва нездравословен. Много по-голяма полза има от малките промени в начина на живот, които водят в крайна сметка до големи резултати. А и така свиквате постепенно с новия режим, без да се стига до стрес. Полезно например е да намалите големината на порциите. Ако все още сте гладни, може да хапнете по-късно отново, но пак в по-малки количества. На силуета пречи не честото похапване, а обилното ядене, тъй като то разширява стомаха. А разширеният стомах очаква повече храна и така попадате в затворен кръг.

3. Внимавайте с калориите
Каквото и да си говорим, няма как да отслабнете, ако поглъщате храни с висока калорийна стойност, пък било то и в миниатюрни количества. От друга страна, малкото калории също не са правилен избор, тъй като именно те поставят тялото в неизгодна позиция. Ефектът от дневно меню, което не надвишава 1200 калории, е обратен – така се забавя обмяната на веществата и килограмите не мърдат, колко то и да се стараете да бъдете стриктни. Специалистите обясняват този парадокс по следния начин. Ако ядете под 1200 калории дневно, организмът изпада във физиологично състояние на глад и се стреми да усвои всяка хапка, която поглъщате, превръщайки я в мазнини и складирайки я в депа по тялото. Нормалните стойности за жени, които водят активен живот, са между 1400-1700 калории на ден, така че вижте къде грешите, когато следващия път изготвяте менюто си. Освен това е важно да консумирате разнообразни хранителни вещества всеки ден: богати на фибри въглехидрати (пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци), „постни“ протеини (риба, шунка и птици, без кожата) и здравословни мазнини (ядки, семена, зехтин).

4. Тренирайте с малки тежести
Тялото се тонизира благодарение на синтеза на протеините, а това води до изгаряне на калории. Ако тренирате с по-леки тежести и правите по няколко повторения на упражненията, ще изгорите повече калории в сравнение със същите упражнения, но без или с по-големи тежести, обясняват специалистите. Този вид гимнастика е полезна, тъй като поддържа мускулите във форма. А както знаем, всяка диета или диетичен режим, който води до загуба на тегло, отнема до около 25% от мускулната маса. Резултатът е: по-малко тонизирано тяло и забавен метаболизъм. А когато тренирате с умерено натоварване, вие пречите това да се случи и загубата да бъде от мускулите.

5. Добавете водорасли в менюто си
И не само. Някои храни и напитки задвижват метаболизма и са много полезни. Такива са водораслите Fuxus (кафяви водорасли), зеленият чай, зеленото кафе. Специално тези водорасли са с доказан ефект срещу затлъстяването. Някои диетолози ги използват в комбинация със зелен чай за още по-добър резултат.

6. Оцет към салатата
Не лимоновият сок, а оцетът е по-полезен, когато искате да ускорите обмяната на веществата и да влезете бързо във форма. Според всички хранителни проучвания, оцетната киселина, която се съдържа в оцета (включително в балсамовия) стимулира изгарянето на мазнините и намалява триглицеридите в кръвта. Оцетът също така е известен и като диуретик, което пък е полезно при задържане на течности.

7. Риба на масата
Някои видове са изключително богати на Омега 3 мастни киселини, което прави чудеса за метаболизма, активирайки хормоните на щитовидната жлеза, отговорни за синтеза на мазнини. Такива риби са сьомгата, риба тон, сардините, пъстървата (но дивата, а не отглежданата в рибарници по изкуствен начин).

8. Правете чести промени в храненето
По този начин изненадвате организма и той трябва да ускори работата си, за да изгори приетата храна. Ако например менюто ви включва всеки ден едни и същи количества въглехидрати, протеини и мазнини, разпределени по един и същ начин, организмът се адаптира и става ленив. А това намалява скоростта на метаболизма. Какво трябва да направите, за да го промените? Отговарят специалистите. Ако да речем спазвате някаква диета с ниско съдържание на мазнини, след 4 седмици задължително направете сериозна промяна, която да продължи не ден или два, а поне 2 седмици. Не става дума да започнете да поглъщате нездравословни количества или непозволени продукти. Но бихте могли да добавите повече мазнини или въглехидрати в едно от храненията през деня или да замените с алтернативен продукт някоя основна група – сирене вместо месо например. Още повече, че млечните храни според последните проучвания са изключително полезни за ускоряване обмяната на веществата, тъй като изгарят мазнините, преобразувайки ги в енергия.

9. Яжте диня
Когато й е сезонът, разбира се. Динята съдържа аргинин, който благоприятства изгарянето на мазнините и предотвратява локализираното им натрупване по тялото. Полезни са и другите червени плодове, тъй като те стимулират синтеза на протеините и контролират нивата на кръвната захар, а тя е отговорна за чувството на глад.

10. Избягвайте консервираната храна
В това число влизат не само консервите, а и колбасите. Според някои изследвания, химичните хранителни консерванти, които се използват за производството на такъв тип продукти, са виновни за повишеното затлъстяване в последните години. Учените смятат, че именно те забавят метаболизма, увеличават апетита и стимулират клетките да се превръщат в мастни натрупвания.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply