Как да поддържаме добра устна хигиена при носенето на брекети

Носенето на брекети ви гарантира правилно подредени зъби, които ще ви дадат така желаната красива усмивка. И въпреки това голяма част от хората се страхуват да си сложат брекети. Една от най-често срещаните причини за този страх е убеждението на хората, че брекетите ще увредят зъбите им. Е, ако и вие мислите така, грешите, пише ezine.bg.

Сами по себе си брекетите и материалите, с които са закрепени, не увреждат зъбите, тъй като под тях не могат да попаднат нито храна, нито бактерии, които да доведат до кариес. Единственият начин зъбите ви да бъдат увредени, докато носите брекети, е неспазването на добра орална хигиена.

Задържането на храна около брекетите е неизбежно, но то няма да доведе до увреждане на зъбите, ако миете зъбите си правилно. Затова ние ще ви дадем няколко съвета относно грижата за брекетите и вашите зъби.

1. След всяко ядене жабуркайте с вода, за да премахнете по-големите хранителни остатъци.

2. Задължително мийте зъбите си 2 пъти на ден за по 2-3 минути. Използвайте флуорна паста за зъби и мека или средно твърда четка за зъби с малка главичка. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса спрямо зъба и започнете миенето от пространството между венеца и дъгата. Не използвайте натиск, тъй като може да предизвикате отдръпване на венеца.

3. Използвайте интердентална четка за зъби, за да почистите пространствата между отделните брекети и областта под дъгата.

Конецът за зъби е задължителен за добрата хигиена при брекети
4. Използвайте конец за зъби. Както обикновената, така и интерденталната четка не могат да достигнат до най-труднодостъпните пространства в устата. Тук на помощ идва конецът за зъби. Използвайте го след всяко миене на зъбите. Потърсете съвет от ортодонта си как да го използвате.

5. Всяко миене на зъбите трябва да завършва с вода за уста. Тя не само почиства устата ви от всякакви бактерии, но и освежава дъха ви допълнително.

6. На всеки 6 месеца ходете на почистване на зъбен камък. Професионалното почистване ще ви отърве от натрупаната зъбна плака и ще ви помогне да поддържате здрави венци и зъби. Както виждате не е толкова трудно да се поддържа добра устна хигиена с брекети.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар