Не правете това в Италия!

Всяка страна има свой неписан код на поведение. Трябва да познавате този код много добре, преди да посетите страната. И понеже Италия е една от най-популярните туристически дестинации в Европа, решихме да разгледаме някои правила на поведение там, пише rozali.bg. Не правете това в Италия.

Не правете това в Италия! – 7 правила:

Внимавайте с езика на тялото

Италианците са сред европейците, които най-много жестикулират, за да се изразяват. Затова е важно да владеете някои основни правила на езика на тялото. Когато разговаряте с глава, гледайте събеседника в очите. Наведената глава може да се счете за неуважение или за знак, че криете нещо.

Не пренебрегвайте никого

Когато срещнете някого или се запознавате, подайте ръка на всички – мъже, жени, дори малки деца. Прието е да стиснете ръката на хората и когато си тръгвате. Ако пък имате близък приятел италианец, можете дори да се размените целувки по бузите.

Не бъдете затворени

Италианците са много открити хора. Когато разговаряте с тях, не бива да бъдете затворени. Прието е да споделите малки подробности за себе си и личния си живот. Не се притеснявайте, ако получите подобни подробности от събеседника. Тези детайли помагат за създаването на доверие между хората.

Не се колебайте да платите сметката

Ако вие организирате вечеря или обяд в Италия, не очаквайте гостите ви да платят сметката. В Италия е прието домакинът да покрие разходите на гостите си. Също така трябва да знаете, че не е прието домакинът да са тръгва, докато гостите са на масата. Домакинът е последният, който си тръгва.

Не ходете навреме

Италия не е сред страните, в които точността е закон, както например в Германия. В Италия са приети, дори задължителни, малките закъснения. Ако ви поканят на гости (тук изключваме официалните бизнес срещи), можете спокойно да закъснеете с 15-20 минути. Най-вероятно закъснението ви дори няма да бъде забелязано.

Не подценявайте дрехите

Италия е известна с добре развитата си модна индустрия . Затова не подценявайте облеклото. За да направите добро впечатление, винаги бъдете елегантно облечени. Избягвайте раздърпаните и спортни дрехи, особено по официални поводи. Ако посещавате ресторант, облечете елегантни дрехи. В някои ресторанти може дрескодът да изисква сако и вратовръзка за мъжете. Така ще избегнете неодобрителните погледи на околните.

Не забравяйте подаръците

Когато сте в Италия и посещавате италианец или дома му, не забравяйте подаръците. Подходящи подаръци са дребни предмети за дома, цветя, качествен алкохол и шоколад. Не подарявайте хризантеми, защото се свързват със смъртта. Не подарявайте ножици или ножове, защото носят лош късмет. Погрижете се подаръците да са безупречно опаковани. Избягвайте комбинацията от черно и златно, защото се свързват с жалеенето след нечия смърт. Прието е домакинът да отвори подаръка пред вас, веднага след като сте го подарили.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply