Защо да пиете зелен чай – 21 причини

Зеленият чай е забележителна напитка. Многобройните му качества върху организма включват засилване на метаболизма и перисталтиката, помага за бързото изгаряне на калории и топене на мазнини, съдържа голямо количество витамин С и антиоксиданти, пише rozali.bg.

Защо да пиете зелен чай – 21 причини:

1. Той подтиква към голяма физиологична активност.

2. Има уникално съдържание на витамини. В него се съдържат два пъти повече витамин С, отколкото в черния чай, микроелементи, минерални и хранителни вещества (например растителни протеини).

3.Съдържанието на протеини до голяма степен зависи от сорта на чая и се колебае от 15% до 25%. Протеините на чая са много хранителни, някои специалисти ги сравняват дори с бобените култури.

4. Влизащите в състава на зеления чай витамини С, В1, В2, B3, E, F, РР укрепват стените на кръвоносните съдове и сърцето. Известно е, че съдържащите се в чая танини нормализират работата на стомашно-чревния тракт и помагат за по-доброто усвояване на витамин С

5. Чаят съдържа такива ценни елементи, като манган, цинк, калий, магнезий и благодарение на това подпомага да се поддържа всекидневният баланс на минералните вещества в организма.

6. Благодарение на съдържанието на йод и мед, чаят има силно антибактериално действие.

7. Съдържащият се в състава на зеления чай цинк има антиканцерогенно свойство.

8. При гадене, световъртеж и морска болест може просто да се дъвчат сушени листа зелен чай.

9. А освен това чаят е най-добрият източник на флуор, който е необходим, за да бъдат костите ни силни и здрави.

10. Чаят ни помага да се борим с вирусите и предотвратява простудата.

11. Отдавна е известно и широко се използва потогонното действие на чая.

12. Гаргарата с богат на катехин зелен чай е отлично средство за профилактика на заболяванията, които се разпространяват по въздушно-капков път.

13. Чаят успешно се бори с вредните бактерии в устната кухина и намалява риска от пародонтоза.

14. Съдържащите се в чая дъбилни вещества непосредствено въздействат на централната нервна система и главния мозък, ускоряват процеса на кръвообращение и обмяната на веществата, без да оказват негативно влияние върху работата на сърцето.

15. Зеленият чай препятства остаряването.

16. Неговата системна употреба намалява равнището на холестерола, пречи на свиването на кръвоносните съдове и така предотвратява атеросклерозата и възникването на инфаркти и инсулти.

17. Чаят е ефективен при хипертония.

18. Той препятства възникването на захарен диабет.

19. Чаят не само регулира дейността на червата. Неговите катехини заедно с пектините свързват в стомашно-чревния тракт някои вредни продукти от обмяната на веществата, което се използва при комплексното лечение на колити, при хранителни отравяния и при такива стомашни заболявания, като дизентерия, холера и язва.

20. Съдържащите се в чая теофилини тушират бронхиалните спазми и имат добро пикочогонно действие, което подпомага извеждането на излишните течности от организма и се използва при заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците и други, които се съпровождат с образуването на отоци.

21. Съдържащите се в чая пектини също имат множество лечебни свойства – те подобряват обмяната на жлъчните киселини, неутрализират токсичността и страничните действия на антибиотиците. Пектините подпомагат поддържането на тургура в тъканите – вътрешното налягане в живата клетка, намалявайки процеса на разпадане, повяхване и остаряване на клетките.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар