Странните неща, които се случват с тялото на жената

В Древна Гърция жените са били възприемани като „различен вид” от мъжете заради физическите и психическите различия между двата пола. И макар подобно разделение да е отдавна загърбено в миналото, трябва да признаем, че има няколко странни и специфични неща, които се случват с женското тяло, пише Обекти.

1. Сутрешното неразположение е полезно за бъдещите майчета.

Учени от Колорадския университет са заключили, че сутрешното неразположение по време на бременността е добър знак и има няколко ползи от него. На първо място, е показателно за факта, че плодът се освобождава от токсините в организма на майката, които е идват с консумацията на месо, риба и други. Освен това статистиката сочи, че при майките, които страдат от тази особеност на първото тримесечие от бременността си, има по-малка опасност от спонтанен аборт.

2. Жените са наистина шампиони в реагирането на високочестотни звуци.

Жените наистина имат невероятната способност да реагират на гласове (особено при високи децибели). Едно едномесечно бебе момиченце например е вече в състояние да различи гласа на майка си от плача на друго бебе. Тази способност на жените е отличен помощник не само в грижите за новороденото, но и да разпознават кога някой лъже., защото долавят и най-малката промяна в интонацията.

3. Жените са по-умни.

Въпреки че е научно доказано, че мъжете имат по-голям мозък, оказва се, че жените показват приблизително с 3% по-добри резултати по тестовете за интелигентност. Това, както и способността им да вършат успешно няколко неща наведнъж, се дължи на различната структура на малкия мозък. Тази област от мозъка при жените е по-голяма и се отличава с близо 30% повече невронни връзки в сравнение с мъжете.

4. Х хромозомата е белег за по-добър имунитет.

Учените са заключили, че Х хромозомата, която е отговорна за раждането на момиче, съдържа в по-голяма степен  рибонуклеинова киселина, която укрепва имунната система на бебето и намалява риска от рак.

5. Жените боледуват много по-леко от мъжете.

Според изследователите естрогенът (женски полов хормон), който се синтезира много повече при жените, отколкото при мъжете, е „виновникът” за потискането на възпалителните процеси. Това означава, че женският организъм се справя много по-бързо с настинката или грипа в сравнение с мъжкия. Освен това естрогенът забавя процесите на остаряване – оттук и популярното твърдение, че жените живеят повече от мъжете.

6. Менструалният цикъл идва и си отива с възрастта.

Най-често менструацията при жените настъпва в тийнейджърските години и си отива след 40-те, защото това са двата периода в живота на жената с най-значими хормонални промени и сътресения. Симптомите включват главоболие, проблемна кожа, промени в настроението, болки в мускулите и други.

7. Всяка жена има различни гърди.

Изключително нищожен брой жени по света имат еднакви гърди. Най-често дори едната е различна от другата, защото тялото на човека като цяло е несиметрично.

8. Хапчетата „антибебе” влияят върху привлекателността на жената.

Независимо дали искат дете, или не, мъжете инстинктивно са привлечени от „по-плодовити” женски. Жените, които приемат хапчета против забременяване, излъчват по-малко сексапил, при някои дори сексуалното желание е потиснато. Това се дължи на факта, че за да отстранят възможността за забременяване, тези хапчета „прибавят” мъжки хормони към женското тяло.

9. Женските ръце са по-студени от мъжките.

Ако жена ви или приятелката ви има навика да си мушка студените ръце под блузата ви, за да си ги стопли, изтърпете я. Температурата на женските ръце по правило е по-ниска от тази на мъжките. Учените смятат, че това се дължи на факта, че мъжете имат повече мускулна маса. Тя генерира топлина и регулира телесната температура. Ръцете имат сравнително голяма площ, която остава незащитена през зимата, което поражда своеобразен температурен дисбаланс в тялото на жената. Затова учените съветват децата и жените да бъдат особено предпазливи през зимния сезон и да не подценяват студа.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply