7 трика за почистване на белите кецове

Въпреки че изобилието от тренд кецове и маратонки в различни цветове е огромно този сезон, често предпочитаме да носим класическите бели . И докато вторите можем да си позволим да носим и мръсни, в това често е чарът им, то при другите е точно обратното. Затова ще ви дадем няколко полезни съвета как да ги почиствате, без да ги съсипвате, пише momichetata.com.

Да или не на прането в пералня?

Мнозина биха ви казали, че това никак не е добра идея, но аз го практикувам редовно и досега не съм имала проблем. Дори съм пускала наведнъж няколко чифта, между които и цветни, а белите са оставали бели. Така че независимо дали са от кожа или от плат, това понякога е най-лесното решение за почистване и освежаване на кецовете.

Продукти за петна

Както знаем, не живеем на най-чистото място, нито ежедневно ходим из най-чистите улици. Напротив. Което прави опазването на белите маратонки и кецове чисти в истинско предизвикателство. Затова винаги е добре да имате почистващи мокри кърпички в себе си, за да реагирате в движение, ако не искате да се появите на някое място в неугледен вид, а понякога не само по дрехите, но и по обувките посрещат. У дома отделните замърсени участъци можете да почиствате с помощта на тампон, напоен с лакочистител, с така наречените „магически гъби“ или с обезмаслител. Аз лично ползвам обезмаслител за всичко, дори и за петна по дрехи, и той винаги ме спасява.

Не хвърляйте четката си за зъби!

Запазете една, която вече няма да ползвате. Тя ще ви помогне именно за почистването на обувки и особено на кецове и маратонки, когато не са чак толкова замърсени, за да бъдат пуснати в пералня. С нейна помощ ще почиствате и труднодостъпните зони, като преди това може да я потапяте във вода със сапун или прах или сода, която има добър избелващ ефект.

Престояване във вода

Ако все пак имате притеснения, че пералнята може да навреди на безценните ви любими кецове, можете да ги накиснете в леген с топла вода и сапун. Оставете ги за известно време и после само ги изплакнете. Ако има даден участък, който има нужда от допълнително третиране, използвайте някой от горните методи.

Да използвате ли белина?

Да, можете да я прилагате, но много внимателно. В никакъв случай не го правете директно с концентрат. Задължително е да бъде разредена във вода, като най-оптималното съотношение е 1 към 5 в полза на водата, защото има вероятност кецовете да пожълтеят.

По-бързо изсъхване

Можете да поставите намачкани хартии в кецовете, които ще попият от влагата и по-бързо ще изсъхнат, особено ако са с подплата, която иначе изисква повече време за това.

Важно е как ги съхранявате

И те могат да пострадат от вредното влияние на UV лъчите, затова когато не ги носите, не ги оставяйте на слънце. Това се отнася дори когато ги слагате за съхнат навън. Поставете ги на сянка, за да не са изложени на пряка слънчева светлина, защото може да се получи избледняване или онзи неприятен жълтеникъв оттенък, който съсипва визията им. След всяко носене ги почиствайте леко с кърпичка, ако не са много мръсни и ги прибирайте в шкаф, кутия или противопрахова торбичка, за да ги запазите чисти и свежи.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар