Какво правят кучетата със сърцето на стопаните си

Собствениците на кучета са подложени на по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, според изследване, в което са участвали 3,4 млн. шведи.

Екипът учени е направил сравнителен анализ на данните от националния медицински регистър на жителите на 40 до 80-годишна възраст и на база-данните за собствениците на кучета, пише Би Би Си, цитиран от Мениджър.

Така открил, че собствениците на кучета много по-рядко страдат от болести на сърцето. Това се отнася особено силно за стопаните на териери, ретривъри, хрътки и другите ловни породи.

Всяко посещение при лекар в Швеция се вписва в специален национален регистър, а от 2001 г. всички собственици на кучета също се регистрират задължително. Това позволило на шведските учени да направят мащабното проучване на данните от 2001 до 2012 г.

Основната причина за доброто здраве на собствениците на кучета е разбира се главно в по-активния начин на живот. Освен това обаче се променят микробиомите – съвкупността от микроорганизмите в човешкото тяло. Според изследователите кучетата могат да влияят на човешките микробиони, тъй като внасят в дома нови микроби, с които при други обстоятелства човекът не се сблъсква.

Данните показват, че кучетата „защитават“ най-добре здравето на собствениците, които нямат семейства. Според резултатите рискът от смърт намалява с 33% при самотните стопани на кучета, а рискът от сърдечни заболявания пада с 11% в сравнение с другите самотни хора без кучета.

Предишни изследвания сочеха, че самотните хора като цяло са по-застрашени от сърдечни заболявания. Вероятно кучето играе ролята на семейството и така рискът от заболяване се понижава.

Повечето собственици на кучета казват, че главната причина да ги имат е една – носят радост. Заедно с активното движение очевидно носят и здраве.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply