Пет мита (или истини) за сенната хрема

Носовете текат, очите се пълнят със сълзи, гърлата са раздразнени, а хората кихат.

С началото на сезона на сенната храма, която засяга между 10% и 30% от хората, от BBC са прегледали някои от твърденията, за да установят кои неща са наистина верни за това дразнещо състояние, пише Profit.

Сенната хрема няма нищо общо със сеното

През 19-и век се смятало, че прясно окосеното сено причинява проблема, а оттам идва и наименованието сенна хрема. След това британски лекар на име Джеймс Босток, който открил, че получава изброените по-горе симптоми всяко лято, правилно установил, че сеното не е причината.

Той получавал облекчение за сенната си хрема, като се отправял към морското крайбрежие, но неправилно заключил, че симптомите са причинени от някакво постоянно повтарящо се заболяване, което се утежнявало от горещите лета. Той го нарекъл “лятна хрема”.

Връзка с тичинковия прашец на цветя и треви, или полените, е установена през 1859 г. от британския учен Чарлз Блекли, за когото се смята, че кихнал, след като помирисал букет от прясно откъснати треви. Той не само отрил, че виновникът за сенната хрема са полените, но и че по-леките полени, отделяни от тревите и дърветата, които излитат по-лесно във въздуха, е по-вероятно да предизвикат симптомите.

Той обаче също бил частично прав. Тогава все още не се знаело за ролята на имунната система при алергични реакции, заради което той предполагал, че неприятните симптоми се причиняват от токсини в полените.

Днес знаем, че когато някои хора вдишат определни видове полени, тяхната имунна система реагира прекалено остро, отнасяйки се с полените сякаш са някакъв вирус. Това кара тялото да реагира с всички познати симптоми на сенната хрема.

Решение: Истина

Сенната хрема е нещо, което можете да израстете

Обикновено можем да смятаме, че сенната хрема започва, когато човек е дете и изчезва постепенно с годините. Добрата новина е, че половината от хората установяват, че симптомите им отслабват с напредване на възрастта, а при 20% късметлии изчезват напълно.

Според шведско проучване, симптомите е най-вероятно да изчезнат между 50 и 60 г. За останалите хора обаче симптомите изглежда се повтарят всяка година, когато започне сезонът на полените.

Случва се и обратното. Има хора, които никога не са имали сенна хрема като деца и тийнейджъри, но получават симптомите, когато са минали 30-те или 40-те. За съжаление, на много места случаите на сенна хрема се увеличават.

Решение: Истина, но само ако имате късмет

Сенната хрема не е толкова тежка след дъжд, тъй като водата отмива полените

Някои хора със сенна хрема се молят за дъжд с надеждата, че влажните климатични условия ще предотвратят разпространяването на полените във въздуха и достигането до очите и носовете им.

Леките до умерени дъждове наистина помагат, но сериозните валежи може да имат обратния ефект. Анализ на данни от Южна Корея показва, че посещенията на пациенти за алергичен ринит се увеличават след поройни валежи или тайфуни.

По-сериозните валежи изглежда изпращат по-големи количества полени във въздуха, особено ако има и вятър.

Решение: Зависи от количествата дъжд

Сенната хрема е най-тежка през деня

Хората, които страдат от сенна хрема, обикновено са съветвани да стоят на закрито през деня, когато нивата на полените са по-високи, и да изчакват до вечерта, за да излязат. Стоенето на закрито може да помогне, но за нещастие, не е толкова просто. Зависи кой тип полени ви действат.

Проведено в Полша изследване на концентрацията на пет често срещани полени показва, че нивата на полените на дивия пелин наистина са по-ниски нощем, отколкото през деня, докато нивата на полените от амброзията са по-високи. В същото време полените от тревата и елшата варирали през денонощието.

Концентрацията на полените в различните часове от денонощието зависи от това колко лесно те се издигат във въздуха, колко дълго летят и времето, в което определените видове растения отделят своите полени.

Полените на дивия пелин не летят на дълги разстояние и нивата им остават ниски нощем, докато тези на аброзията биват отнасяни по-надалече. И така отговорът на този въпрос е, че зависи къде живее човек, кои растения се срещат често около него и към кои от тях е алергичен.

Решение: Не е задължително

Антихистамините срещу сенна хрема причиняват сънливост

Антихистамините могат да облекчат някои симптоми на сенната храма, като блокират действието на химикала хистамин, който се освобождава от тялото, когато то смята, че е обект на атака от страна на протеините в полените.

Проблемът е, че при по-старите типове антихистамини от първо поколение сънливостта беше често срещан страничен ефект. Вечерно време хората нямат нищо против, но да ти се спи през деня не е толкова добре.

През 80-те и 90-те се появяват антихистамините от второ поколение. Те не могат да преминават кръвно-мозъчната бариера толкова лесно, което води до по-малка, а понякога и до никакви симптоми на сънливост.

Решение: Да, но само понякога

Медът може да намали симптомите на сенната храма

Някои хора отдавна препоръчват лъжица мед, но дали това наистина действа? По темата има много малко проучвания. По време на малко проучване в САЩ на участиците са дадени три субстанции – пастьоризиран мед, непастьоризиран мед или сироп от царевица с изкуствено добавен вкус на мед.

Хората не заели кое от трите неща им е дадено, като били посъветвани да вземат по лъжица на ден заедно с медикаментите, които обикновено приемали за намаляване на симптомите от сенната им хрема. Нито един от трите типа мед не оказал влияние върху техните симптоми.

Малко проучване, проведено във Финландия, заключава, че обикновеният мед оказва минимална разлика, но медът с добавени полени от бреза помага. Авторите на проучването обаче предупреждават, че това е само пилотно проучване и че не трябва да се използва като препоръка.

Решение: Медът е приятен на вкус, но за момента няма доказателства, че помага

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар