Парадокси, но учат на мъдрост

Oт гледна точка на логиката, парадоксите нямат място в реалния живот, но често се оказват самата истина. Парадоксите провокират човешката същност, принуждавайки ни да се чудим каква е истината. Те могат да ни дадат урок, да дадат добри съвети и да помогнат по-разумно да изследваме света и себе си.

Ето няколко примера, които редакторите на ABC Fact посочват, пише Мвниджър.

1. Най-добрите неща в живота са безплатни.

Често чуваме тази фраза. Свикнали сме да плащаме за стойността и знаем, че колкото по-ценно е нещо, толкова по-скъпо е то. Но голяма част от онова, което ни дава удоволствие в живота, не може да се купи. То е достъпно за всеки, който е достатъчно мъдър, за да го проследи.

2. Колкото по-голям избор имаме, толкова по-безпомощни ставаме.

В съвременния свят често може би сме свикнали да приемаме, че многото неща, които са на наше разположение, правят живота ни по-лесен. Но когато сме изправени пред множество възможности, ние сме под натиск трудно взимаме решение и забравяме, какво същност е важно за нас.

3. Ако искате да намерите щастие, спрете да го търсите.

Този парадокс често се нарича „парадокс на хедонизма“. Идеята е, че често намираме щастие, когато не се опитваме да го намерим. Щастието е нещо неуловимо и често го намираме в неочаквано време и на неподозирани места.

4. Най-добрите идеи идват при нас, когато мислим за нещо друго.

Изобретателите получават прозрение за някоя гениална идея, обикновено когато се занимават с нещо съвсем различно. Великите мислители мислят абстрактно, така че привидно несвързаните неща се свързват изведнъж в съзнанието им. Ако чувствате, че вашите идеи са свършили, опитайте се да вършите нещо напълно несвързано с поставената задача.

5. Не оценяваме това, което имаме, докато не го загубим.

Това е злополучна тенденция, но понякога не можем да осъзнаем стойността на нещо, докато не почувстваме нейната липса. Не мислим за покрива, докато не се срути. Необходими са усилия, за да се оцени това, което имаме.

6. Колкото повече задачи се опитвате да свършите по едно и също време, толкова по-малко постигате.

Може да си мислите, че сте станали по-продуктивни, но нашият мозък може да се съсредоточи само върху една задача в даден момент от време. Така че, когато правите няколко неща едновременно, вероятно ще изпълнявате много задачи лошо или частично. Концентрирайте се и се съсредоточете върху важните проекти.

7. Получавате толкова, колкото давате.

Когато хората са щедри, те естествено привличат щедростта на другите. Егоистичните и предпазливи хора отблъскват щедростта. Бъдете щедри. Давайте на другите и няма да се налага да се притеснявате за възвръщането.

8. Колкото повече се опитвате да контролирате ситуацията, толкова по-малко я контролирате.

Много неща в живота са трудни за контролиране и когато се опитваме твърде усилено, само изостряме ситуацията. Единственото нещо, което наистина можем да контролираме, сме самите нас. Най-добрият начин да се справите със ситуациите е да приемете промените и да се адаптирате към тях.

9. Има неща, които могат да ни развълнуват наистина дълбоко, но те действително не съществуват.

Философите наричат ​​този феномен „парадокс на фикцията“. Хората винаги са били дълбоко повлияни от литературата и изкуството. Вдъхновяваме се от измислени герои и събития, които никога не са се случвали. Защо много от най-мощните и най-дълбоки емоции са продукт на неща, които не съществуват? Защото фикцията може да промени реалността за нас. Прочетете книга!

10. Лудостта е рационална.

Някои психични разстройства позволяват на човек да мисли по-логично от обикновените хора. Затова шизофрениците изпълняват логически задачи много по-добре от останалите. Така че никога не подценявайте някой, който е различен от вас.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply