Отровни думи, с още по-отровни последствия

В един или друг момент от кариерата на човек му се налага да работи с лош шеф. Да, пълно е с публикации и проучвания за начина, по който поведението на тези началници влияе на ангажираността, мотивацията и продуктивността на техните служители, но казаното никога не е като преживяното, пише Мениджър.

В много от случаите проблемите произтичат от няколко прости фрази, които внасят стрес в работата и вредят на способността на хората да се представят по възможно най-добрият начин.

Ето пет фрази, които никога няма да чуете от устата на компетентен лидер:

1. „Нямам нужда от твоето мнение“

Рядко бихте чули подобно изказване от лидери, които ценят и търсят различни гледни точки и идеи от своите служители. Тези лидери търсят разнообразна обратна връзка, за да получат възможно най-пълната представа за дадена ситуация или проблем, преди да вземат крайно решение и да предприемат действие. Понякога това решение не е най-популярното и винаги има хора, които не са доволни от избора на своя лидер, но може да сте сигурни, че ако сте потърсили различни мнения и гледни точки, то сте направили най-добрия възможен избор.

2. „Не отговарям за това“

Най-добрите лидери устояват на изкушението да прехвърлят вината върху другите, за да защитят собствената си репутация. Те приемат факта, че правят грешки като всички други. Техните „токсични“ колеги рядко признават своите провали, което на свой ред кара служителите им да се страхуват от поемането на рискове и да избягват думите: „Шефе, сбърках“.

3. „Знам всичко, от което имам нужда“

Токсичните шефове смятат, че позицията им в компанията ги прави нещо повече останалите, че тя е признак, че те знаят най-добре и че мнението на другите не е от значение. Те отказват да приемат ролята на човек, който има на какво още да се научи. Този подход към работата е пълна противоположност на нагласите на добрите лидери, които знаят, че може да научат нещо от всеки човек и че мнението на техните служители трябва да бъде чуто и оценено.

4. „Всичко е чудесно“

Служителите не са глупави, те усещат пулса на компанията в трудните времена и веднага разбират колко напрегната всъщност е ситуацията, когато шефът им каже „всичко е наред“. Макар че има неща, с които няма нужда да бъдат запознати всички, шефовете трябва да държат служителите си в течение с нещата, които случват в компанията, особено ако те засягат директно тяхната работа, клиентите им или пък личния им живот.

5. „Грешиш“

Няма човек, който да иска да му се натяква, че е направил грешка. Когато токсичните шефове повтарят постоянно на своите служилите, че грешат, това създава раздори в офиса. Служителите, които имат чувството, че се превърнали в мишена за насмешки или критики, може да избухнат и да ескалират конфликта. Тази фраза бива изречена в офиса, човек може да почувства как посоката на разговора драстично се променя и как на хоризонта започват да се появяват тъмни облаци. Избягвайте фразата „грешиш“, защото тя винаги върви ръка за ръка с прогноза за дъжд и гръмотевици.30

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply