Кои са вечните героини от романтичните книги?

Силата на жените е неведнъж показвана в художествената литература. И макар да има много страхотни героини, които винаги ще обожаваме, някои от тях се запечатват в съзнанието ни завинаги. Нека видим кои са любимите ни жени от най-знаменитите романтични книги.

Елизабет Бенет, “Гордост и предразсъдъци”

Елизабет Бенет е главната героиня на романа от 1813 „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин. Тя често се нарича Елиза или Лизи от нейните приятели и семейство. Елизабет е второто дете в семейство от пет дъщери. Тя желае да се ожени по любов, въпреки че иска брак по удобство за икономическа сигурност.

Елизабет се смята за най-възхитителната на Остин. Също така се счита за един от най-обичаните герои в британската литература поради сложността си. Самата Остин описва Елизабет като „толкова възхитителна, колкото никога никоя жена не се е появявала в любовни книги.

Характерът на Елизабет Бенет, белязан от интелигентност и независимо мислене, и романтичната й история с гордия мистър Дарси са пренесени в различни театрални разкази. Романът на Хелън Филдинг „Дневникът на Бриджит Джоунс“, както и филмовите серии със същото име, са модерна адаптация на „Гордост и предразсъдъци“. В адаптацията на Боливуд „Gurinder Chadha”, Айшвария Рай възпроизвежда характера на Елизабет, Лалита Бакши.

Една от най-забележителните роли е тази на Кийра Найтли в „Гордост и предразсъдъци“ (Pride & Prejudice), режисирана от Джо Райт. Найтли получи номинация за „Оскар“ за след този филм.

Скарлет О’Хара от “Отнесени от вихъра”

 

Кейти Скарлет О’Хара е главна героиня в романа на Маргарет Мичъл от 1936 г. „Отнесени от вихъра“ и в по-късния филм със същото име. Тя е и главният герой в мюзикъла „Скарлет“ от 1970 г. и книгата „Скарлет“ от 1991 г., продължение на „Отнесени от вятъра„, написана от Александра Рипли и адаптирана за телевизионен минисериал през 1994 г.

Характерът на Скарлет, показан и в романа, и във филма от 1939 г., е безразсъден и егоистичен, но развитието й в крайна сметка изобразява множество сложни моменти, които поддържат темата на Мичъл. В едно рядко интервю, писателката признава, че темата на романа е „оцеляване“. Специално показано е проучване на човешкото поведение в лицето на Гражданската война. Десетилетия по-късно, литературните критици и автори се съгласяват с революцията на Скарлет от разглезено, богато момиче, типично за социално-икономическия ѝ статус, да стане независима жена в непримиримо общество и нестабилна икономика.

Джейн Еър от “Джейн Еър”

“Джейн Еър“ е роман на английската писателка Шарлот Бронте, публикуван под името Currer Bell на 16 октомври 1847 г. от Smith, Elder & Co. Първото американско издание е публикувано през следващата година от Harper & Brothers of New York. Джейн Еър проследява живота на едноименната си героиня, включително нейното израстване до зряла възраст и любовта й към г-н Рочестър, блудния владетел на Торнфийлд.

Романът революционизира прозаичната литература, като е първият, който се фокусира върху моралното и духовното развитие на главния герой чрез интимен разказ от първо лице, където действията и събитията са оцветени от психологическа интензивност. Шарлот Бронте е наречена „първият историк на частното съзнание“ и литературният предшественик на писатели като Марсел Пруст и Джеймс Джойс.

Книгата съдържа елементи на социална критика, със силно чувство за християнски морал в основата си, и се смята от мнозина за изпреварваща времето си поради индивидуалистичния характер на Джейн и начина, по който романът се доближава до темите за класа, сексуалността, религията и феминизма.

Катрин Ърншоу от “Брулени хълмове”

Катрин Ърншоу е главната героиня на романа „Брулени хълмове“ на Емили Бронте. Тя е е описана като красива, с „най-прекрасните очи“ и „най-сладката усмивка“. Тя има дълги букли от красива кафява коса, както Хийтклиф го описва, а в очите й могат да се видят много герои в романа. Тъмнокафяви.

Кати е дива, страстна и пакостлива. Въпреки това, след като е нападната от едно от кучетата на Линтън, тя претърпява драматична трансформация в горда, изискана млада дама. Тя започва връзка с Едгар Линтън, въпреки че все още е влюбена в Хийтклиф.

Анастасия Стийл, “50 нюанса сиво”

 

Анастасия „Ана“ Роуз Грей е главната героиня от трилогията „Петдесет нюанса сиво„, една от по-новите любовни книги на пазара. Тя е основният любовен интерес на Кричън Грей, с когото намира истинската любов.

В началото на трилогията, Ана е във Вашингтонския университет във Ванкувър, специалност английска литература. Обича да прекарва времето си с книги. Тя живее с най-добрата си приятелка, Кейт Кавана, която е напълно противоположна на нея.

Тя започва отношения с Крисчън Грей, след като му взема интервю за студентския вестник. Той й разказва за своята БДСМ наклонност, но тя решава да опита.

В книгите пише, че Ана е решителен, но срамежлив и любезен човек. Тя обича книгите (особено британската литература) и е старателна, поддържайки отлични оценки в колежа. Също така, тя е склонна да бъде много несигурна за външния си вид и не осъзнава естествената си красота. Тя мрази вниманието и обича да живее скромен живот, така че трудно се адаптира към Крисчън Грей, който има толкова скъпо и луксозно ежедневие.

А коя героиня от съвременни любовни романи е вашият фаворит?

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply