Ягоди и боровинки включват „мозъчен чистач“

Диетолозите отдавна хвалят ягоди и боровинки за букета от микроелементи, които доставят на човешкия организъм. Учените обаче откриха и много важна функция на дребните плодове – те задействат в мозъка ни процес, който изчиства токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други умствени болести, пише Обекти.

Един от факторите, които ни състаряват е постепенното снижаване на способността на организма да се пази от възпаления и увреждане от оксиданти. Така хората стават по-уязвими на рак, дегенеративни мозъчни и сърдечни заболявания.

Добрата новина е, че естествени химикали – полифеноли, намиращи се в плодове, зеленчуци и ядки, действат като антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.

В новото си изследване бостънските учени Шибу Пулоз и Джеймс Джоузеф изследвали функцията на микроглиите, естествените „хигиенисти“ на мозъка. Те „изяждат“ и рециклират биохимични отпадъци, които иначе пречат на функцията на мозъка.

С нарастването на възрастта микроглиите все по-трудно се справят с работата си и отпадъците се трупат. При това „чистачите“ стават свръхактивни и започват да увреждат здрави клетки.

Полифенолите от горските плодове играят спасителна роля в този процес. Те регулират и възстановяват нормалната дейност на клетките-хигиенисти. Плодовите химикали действали като инхибитори на протеин, изключващ процеса на почистване.

Изводът е – яжте повече ягоди и боровинки, но и орехи, както и плодове с наситен червен, оранжев и син цвят. Както сп. „Обекти“ вече писа, праскови и сливи добре пазят от болести. Цветовете се дължат на пигменти, наречени антоцианини, които са добри антиоксиданти.

Д-р Пулоз препоръчва да се ядат целите плодове, с кожата. Замразени, боровинките могат да се ползват целогодишно.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар