5 стратегии за преодоляване на апетита за сладко

5 стратегии за преодоляване на апетита за сладко, според fitbg.net.

1. Стабилизирай нивата на кръвна захар
Приемай достатъчно белтъчини и добри мазнини през целия ден. По този начин ще избегнеш резките пикове и спадове на кръвната захар и с течение на времето гладът за сладко ще отшуми.

Подходящо е да приемаш хром под формата на хром пиколинат — хранителна добавка, която помага за контролирането на апетита. Хромът играе важна в роля в метаболизма на въглехидрати, подобрявайки чувствителността към инсулин. Недостигът на този минерал се свързва със засилен апетит към сладки храни. fitbg.netПрепоръчителният дневен прием е 30-35 мг за мъже и 20-25 мг за жени.

2. Пий достатъчно вода
Над 80% от хората са хронично дехидратирани – понякога си мислим, че сме гладни, когато всъщност просто се нуждаем от повече вода. Тялото реагира на дехидратацията, като повишава кръвната захар. Пиковете и падовете в нивата на кръвна захар засилват глада за захар и сладки храни. Затова приемай по 2-3 литра вода в продължение на целия ден.

3. Яж естествено сладки храни
Храни като сладките картофи, червеното цвекло и нискогликемичните плодове ни доставят приятен сладък вкус без странични ефекти. Замени изкуствените подсладители с естествени такива – мед, стевия и натурален кленов сироп.

4. Наспивай се
Когато сме недоспали, тялото не се възстановява и търси бързи и леснодостъпни източници на енергия – преработени храни като понички, кроасани, вафли и т.н. Научи повече за ролята на съня при отслабването ето тук.

5. Бъди физически активен
В добавка към оптималната почивка, хидратиране и правилно хранене, физическата активност и тренировките са изключително важни в борбата със сладкото и наднорменото тегло. Вече споменахме, че захарта повишава нивата на серотонин, но спортът също повишава нивата на този хормон. Ако гладът за сладко е най-силен следобед, премести тренировките си в това време на деня, за да си набавиш „хормона на щастието“ по естествен начин.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply