14 навика, които ще ви помогнат да бъдете здрави с минимални усилия

В днешно време можете да намерите много информация и съвети как да поддържате тялото си здраво и красиво- спазвайки ралзични диети, със спорт, по- малко хранене, броене на калории и т.н., пише zdravei.org. Ние ви предлагаме 14 прости трика, които да ви помогнат да останете здрави с минимални усилия.

Спрете да броите калории

Качествената храна е много по-важна от броя на калориите. Изследванията са доказали многократно, че преработената храна и напитките, които съдържат захар са най- големите помощници за трупането на килограми. Затова не обръщайте толкова внимание колко калории съдържа храната, която консумирате, колкото дали е хранителна/здравословна.

Нека половината ви порция да се състои от зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са източници на фибри, вода и полезни микроелементи. Ако половината от вашата кошница/количка в магазина е пълна с плодове и зеленчуци, вие сте изминали половината път към здравето.

Консумирайте протеини за закуска

Храните, богати на протеини, намаляват нивата на „хормонът на глада” – грелин. Ето защо яйцата, натурално кисело мляко в началото на деня, могат да ви помогнат да се чувствате сити до обяд.

Движете се на всеки час

Ако работата ви е свързана със седене на едно място, създайте си навика да ставате и да се движите на всеки час- разходете се или се раздвижете за една или две минути. Това ще ви помогне да останете активни през целия ден.

10 минутното правило

Това правило може да помогне за създаването на нови навици. Ако например искате да започнете да практикувате йога сутрин, но нямате време, опитайте като си легнете 10 минути по-рано и да се събудите с 10 минути по-рано. Започнете с малки стъпки и след месец ще ви бъде много по-лесно.

Изберете големи порции

Големите количества храна, съдържащи много вода, са чудесен начин да не преяждате. Голяма купа със салата ще запълни стомаха ви много по-бързо от шепа ядки и това ще ви накара да се почувствате сити.

Консумирайте топли напитки

Топлите напитки намаляват количеството метаболитни отпадъци и процесът на стареене се забавя. Чаят или чаша топла вода (в идеалния случай 30 минути преди хранене) ускоряват храносмилането и подобряват кръвообращението.

Планирайте тренировките си предварително

Ако просто позволите седмицата ви да се развие на случаен принцип, има опасност тя да ви изпревари и да се окажете твърде уморени, за да отделите време за спорт. Ако обаче предварително сте се записали/регистрирали за тренировка, шансът да отидете е много по-голям, дори умората да взима превез. Всеки от нас има по-натоварени дни, затова планирайте тренировките си предварително, за сте сигурни, че няма да ги изпуснете.

Тренирайте умерено

Почивката е толкова важна, колкото и движението. Често хората прекарват във фитнеса дълги часове, изтощават тялото си и го правят непродуктивно. Да позволите на тялото ви да се възстанови, е също толкова важно, колкото и да спортувате. Не се страхувайте да си позволите един почивен ден между тренировките.

Не се вманиачавайте в кантара

Много хора, които искат да свалят излишните килограми, прибягват до кантара всеки ден. Кантарът е добър показател за това къде сте и къде трябва да бъдете по отношение на теглото. Но това не е задължително най-добрият показател за здравето. Индексът на телесната маса, колко енергия имате, как се чувствате в кожата си, ви дават по- добро усещане за цялостното ви здравословно състояние.

Приготвяйте храната си вкъщи

Готвенето у дома не само ви дава възможност да контролирате калориите и порциите, но ще намали и разходите ви.

Общувайте с хора, които се грижат за здравето си

Общувайки с хора, които се грижат за себе си, може да ви помогне много да се придържате към целите си. Ако вашите приятели предпочитат разходка в планината през уикенда, вместо шопинг в мола, дръжте ги близо до себе си.

Слушайте тялото си

Важно е да разпознаете кога тялото ви се нуждае от почивка и кога се нуждае от повече движение. Здравите хора са в синхрон с телата си и слушат сигналите на тялото. Тези сигнали ще ви помогнат да разберете кога сте гладни, дехидратирани, уморени. Като обръщате по-голямо внимание на енергията си и как тялото ви се чувства като цяло, можете по-добре да й осигурите това, от което се нуждае.

Изградете си навик да ставате от масата леко гладни

Когато се храните, станете от масата не когато сте преяли и не можете да си поемете въздух, а когато усещате, че бихте могли да изядете поне една хапка. Така няма да тормозите стомаха си и постепенно ще се научите да ставате от масата леко гладни.

Резервация за услуга

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply