Според проучване: соковете и газираните напитки увеличават риска от заболяване от рак

Захарните напитки като портокаловия сок и газираните напитки могат да увеличат риска от заболяване от рак, твърдят френски учени, пише dama.bg.

Авторите на доклада са изследвали 101 257 участника за период от пет години. Изследователите от университета Сорбона заявиха, че консумацията на сладки безалкохолни напитки, включително 100% чист плодов сок значително увеличава риска от рак.  За захарни напитки се определят всички течности, съдържащи повече от 5% захар и включват плодови сокове, които нямат добавена захар.

По време на проучването сред участниците са диагностицирани 2193 случая на рак, което се равнява на около 22 на 1000. По-голямата част от тях са сред хората, които редовно консумират сладки напитки. Авторите на доклада обаче отбелязват, че са необходими по-нататъшни проучвания, за да се затвърди значимостта на проучването. Те добавят, че техните изследванията могат да подкрепят вече съществуващите препоръки за ограничаване на консумацията на захарни напитки. Говорител на Американската асоциация на напитките заяви, че водещите компании, които произвеждат и продават напитки вече работят, за ограничаването на консумацията на захар.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply