Плодовете, които трябва да присъстват в менюто ви

Всички знаят, че плодовете са задължителни за здравословното и балансирано меню, но на кои да наблягате и с как точно ви помагат? Вижте плодовете, които трябва да присъстват задължително в менюто ви, пише rozali.com.

Грейпфрут

Когато говорим за цитруси и тяхното полезно действие, всички се сещат първо портокали и лимони, но всъщност грейпруфът е първенецът в класацията.

Грейпфрутът е полезен и питателен плод, който помага за намаляването на инсулиновата резистентност, понижаване на холестерола и регулирането на килограмите. Освен това се препоръчва на хора, които правят бъбречни кризи или лесно образуват камъни в бъбреците.

Авокадо

Недостатъкът на повечето плодове е, че са богати на въглехидрати и захари, но при авокадото това притеснение отпада. Плодът компенсира липсата на въглехидрати с полезни мазнини, които ограничават подуването и възпалителните процеси в организма. Освен това е богат на фибри, калий и магнезий.

Боровинки

Боровинките са от плодовете, които съдържат най-много антиоксиданти. Задължително трябва да присъстват в менюто ви, тъй като стимулират и подпомагат имунната система, предпазват от вируси и бактерии. Богати са на витамин С, калий, манган и фибри.

Диня

Динята е плодът, който ще ви осигури най-добрата хидратация за организма и ще ви държи сити по-дълго време. Съдържа значително количество витамин А и витамин С, но повечето диетолози я препоръчват, защото е богата на ликопен и каротеноиди, които се грижат да имате здраво сърце и предпазват от ракови клетки.

Къпини

От по-дребните плодове къпините също имат с какво да обогатят дневното ви меню. Подходящи са за хора, които имат синдрома на мързеливото черво и които искат да стимулират метаболизма си. Освен това са богати на фибри – в 1 чаена чаша с къпини се съдържат 8г фибри. В състава им има също витамин С, калий и манган, както и антиоксиданти, които предпазват артериите.

Гуава

Гуава е плод, който внася нотки на екзотика в менюто ви. По-важното е обаче, че той е един своеобразен коктейл от полезни вещества и снабдява тялото ви с витамини А, С, К, с мед, манган и фолиева киселина, а благодарение на фибрите в състава му се грижи и за стомашно-чревния тракт.

Маслини

Малко хора си спомнят, че маслините също са плод, а още по-малко са запознатите с полезното им действие. Съдържат значително количество витамин Е, желязо и калций. Маслините се препоръчват при диети, които се грижат за здравето на черния дроб, сърцето, присъстват в хранителния режим при остеопороза.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply