Какви ползи има консумацията на червеното френско грозде

У нас червеното френско грозде е малко познато и много рядко може да се закупи, но любителите градинари, запознати с уникалните качества на това растение, с особена любов го отглеждат в градините си, пише КРОСС.

Уникалният състав на плодовете на червения касис му е завоювал славата на едно от най-полезните за човешкия организъм растения. Съдържат се до 10% въглехидрати, 4% киселини (лимонена, ябълчна, янтарна, оксалова, хлорогенова, хининова, салицилова и пр.), 0,6% протеини, каротеноиди, флавоноиди, кумарини, серотонин, фибри, витамини (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К), минерали (калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, фосфор, селен, флуор, йод) и т.н.

Сокът от червено френско грозде е изпитано средство срещу акне, брадавици и лунички, както и за избелване на кожата.

Изключително ценна съставка на червеното френско грозде са флавоноидите, които проявяват антибиотично действие, препятствайки развитието на определени вируси и бактерии. Те са силни антиоксиданти, които превъзхождат действието на бета-каротена и витамините С и Е имат антидиабетично действие и предпазват от окисление „лошия” (LDL) холестерол.

Измежду флавоноидите, съдържащи се в червеното френско грозде, особено ефективен е кверцетинът с противовъзпалително и антиалергично действие.

Кумарините са друга ценна съставка на червеното френско грозде, които имат антиканцерогенно, спазмолитично, тромболитично и разширяващо коронарните съдове действие. Серотонинът е невротрансмитер с многостранно действие в човешкия организъм. Той взема съществено участие в регулирането на телесната температура, настроението, сексуалността, кръвосъсирването, апетита, запаметяването и др. Ниските му нива в организма са причина за агресивност, депресия, мигрена и раздразненост на стомаха.

Червеното френско грозде е сред плодовете с най-високо съдържание на фибри, сред които преобладава пектинът. Фибрите оказват изключително благотворно действие върху храносмилателния тракт.

Благодарение на високото съдържание на пектин получените желета и сладка от червено френско грозде са с отлично качество.

Поради особено голямото количество калий плодовете на червеното френско грозде спомагат за регулиране на водно-солевия баланс в организма. Червеното френско грозде е изключително полезно при нисък хемоглобин, поради високото си съдържание на желязо.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply