Можем да се погрижим за мозъка с подходящи продукти

Eжедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, съобщава Дарик. До този извод са стигнали учени от Американската академия по неврология.

Изследването обхванало над 27 000 мъже. Резултатите показали, че 55% от участниците консумирали най-често подобни сокове, имали добри когнитивни способности и можели да се справят дори със сложни умствени задачи, докато 38% били със средно добри когнитивни способности, а 7% – с лоши когнитивни способности.

Участниците, които консумирали най-много зеленчуци – около 6 порции дневно, били с 34% по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно. Онези, които ежедневно пиели портокалов сок, били с 47% по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.

Учените констатирали, че сред най-полезните за мозъка храни са портокалите, зелената салата, доматите, краставиците, млечните продукти, ябълките и ягодите.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар