Фразите, които карат хората да не ви слушат

Комуникационните умения винаги ще ви бъдат от полза и могат да наклонят везните към вас в случаи, когато се конкурирате с колега, който е не по-малко успешен и компетентен от вас, пише Мениджър.

Има няколко думи и фрази, които могат да навредят на доброто впечатление, което сте изградили у другите.

Ето кои са те:

1. Но

Когато използвате думата „но“ по средата на вашето изказване, то първата му част веднага губи своето значение за сметка на втората. Когато кажете нещо от рода на „Обичам те, но…“ или „Това е страхотна идея, но…“, вие поставяте под въпрос първата част от изречението, втората част на изречението винаги съдържа нещо, което противоречи на първата.

2. Може да звучи глупаво

Когато използвате себеирония, преди да изложите някаква сериозна идея, вие унищожавате доверието на другите у вас и им давате позволение да игнорират всичко, което предстои да кажете.

3. С уважение

Ако започвате изказването си с фразите „с уважение“ или „с цялото ми уважение“, то това което следва обикновено не е особено уважително и в повечето случай не е продуктивно. Дори и действително да искате да бъдете уважителни в изказването си, тази фраза създава предпоставката, че не сте искрени.

4. Зает съм

Когато отговаряте на въпроса „Как си“ с „Много съм зает“, вие карате хората да се отдръпват и да избягват разговорите с вас, защото мислят, че ви отнемат време, с което не разполагате. Други може пък да си помислят, че по този начин вие се правите важни. „Постоянната заетост“ се е превърнала в философия и начин на живот за някои хора, които може да бъде дразнещ за околните.

5. Опитвам

„Когато някои каже, че опитва да направи нещо, той остава съмнения в околните относно неговото ниво на ангажираност към задачата и вероятността тя да бъде изпълнена“.

От друга страна, ако помолите някои да „опита“ да изпълни определена задача, може да създадете впечатлението, че не вярвате в способността му.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply