Как се стига до skinny-fat фигурата и как да я избегнем

Mного хора в днешно време разполагат със „Скини-фет“ фигура и почти никой от тях не знае как точно да постъпи, пише highviewart.com.

„Скини-фет“ е слаба, но мазна и безформена фигура. Но как така си хем слаб, хем мазен? Обяснението е просто: тялото ти разполага с недостатъчно количество мускулна маса, а в същото време – с излишък от подкожни мазнини.

Ето как се стига до Skinny-fat фигурата и как да я избегнем?

Сравнително лесно, за жалост…

1. Недостатъчен калориен прием

Най-голяма опасност да развият скини-фет фигура грози хората, които се опитват да отслабнат.

Първият проблем е, че много от тях прибягват до бързи, но вредни диети за отслабване, които залагат на огромен калориен дефицит (много по-малко приети калории, отколкото се изгарят) и по този начин изтощават тялото, забавят метаболизма като промотират изгарянето не толкова на мазнини, колкото на чиста мускулна маса и дават само временни резултати.

2. Излишък от кардио (аеробни) дейности

Втората грешка, която помага за развитието на тази фигура, е прекаляването с кардио заниманията. Истината е, че когато става въпрос за изграждане на стегната, красива фигура, кардиото далеч не е толкова важно, колкото правилното хранене и силовите тренировки.

В общия случай, 20-30 минути кардио, 3-4 дни в седмицата, са напълно достатъчни, като допълнение към хранителния режим и тренировъчната ти програма.

3. Липса на силово физическо натоварване

Третата основна грешка, която допринася за развитието на скини-фет фигура е липсата на силови тренировките в тренировъчния режим. Същите хора, които прекаляват с кардиото, обикновено го правят и за сметка на силовите тренировки. Други пък, както вече разбрахме, залагат изцяло и само на гладуването, без изобщо да мислят за физическата активност.

Но силовите тренировки не само развиват мускулатурата и оформят красива фигура – те също така помагат за изгарянето на мазнините.

Какъв е правилният подход?

Препоръчва се по-бавния, но балансиран подход за оформяне на тялото:

Относно храненето – пълноценен, разнообразен хранителен режим и по-консервативен дефицит на калориите (10-15% по-малко от изгорените). Можеш да изчислиш калорийния си прием, заедно с дефицита, с помощта на калориен калкулатор.

Относно физическата дейност – винаги този режим да бъде комбиниран с интензивна фитнес програма, комбинираща силови и кардио тренировки.

Този подход помага както за изгарянето на излишните мазнини, така и за запазването и оформянето на мускулната маса в тялото, която след изгарянето на слоят излишни подкожни мазнини, ще го оформи и дефинира добре, за да се чувстваш еднакво добре както в панталон и риза, така и по бански или бельо.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply