9 съвета, които трябва да знаете преди сами да си боядисате косата

Вижте съветите на експертите, ако искате да постигнете съвършен резултат и в същото време да не провокирате появата на някакъв проблем, преди сами да си боядисате косата, пише rozali.com.

Ето съветите:

Защо е по-добре да боядисваме косата си, когато е мръсна?

Защото себумът обвива кожата и косъма и така ги предпазва от агресивното въздействие на боята. Макар че напоследък формулите на боите да са максимално щадящи, е по-добре да се нанасят на по-мръсна коса, а не върху чиста.

Нужно ли е да се използва и балсамът, приложен в пакетите?

Да, защото приложеният продукт е съобразен с конкретния вид боя, който използвате. Той „запечатва“ цвета и в същото време подхранва косата, придавайки й блясък и мекота.

Нетрайни ли са безамонячните бои?

Благодарение на новите технологии, съвременните щадящи бои имат същата трайност и покритие като останалите, казват специалистите.

Върху каква основа русите нюанси стоят най-добре?

Ако основата е светла или светлокестенява, русите нюанси стоят по-добре и по-естествено. И видимо подмладяват лицето. При кестенява основа са много подходящи и русите кичури или „слънчеви петна“, които придават обем и светлина на косата.

Боядисването на косата влошава ли пърхота?

След боядисване се забелязва намалена секреция на себум, но няколко дни по-късно това се нормализира и се връща първоначалното състояние. А пърхотът често е резултат от сух и/или свръхчувствителен скалп. Възможно е непосредствено след боядисването в такава ситуация да се появи лющене на кожата, предупреждават дерматолозите.

Възможно ли е да се постигне силна промяна на цвета в домашни условия?

Максималното, което може да постигнете, е два нюанса разлика, твърдят специалистите. И то след като спазите всички необходими препоръки и изисквания за промяна на цвета. Ако искате да промените драстично визията си, най-добре го направете в професионален салон, за да сте доволни от резултата, а и за да предпазите косата си от неприятни последици. Експертите ще се съобразят със състоянието на косъма и ще програмират точно как да направят тази промяна и дали е постижима в конкретния случай. А все пак е важно крайният резултат да изглежда естествено, нали?

Подходящо ли е боядисването по време на бременност?

Това е спорен въпрос. Някои лекари отричат боядисването, тъй като може да доведе до минимални увреждания на плода. Други твърдят, че няма опасност. Истината е, че съвременните бои са строго контролирани и не съдържат опасните тератогенни вещества. Въпреки това е добре да се направи предварителен тествърху сгъвката на ръката за евентуална алергична реакция, тъй като по време на бременност кожата става по-чувствителна и може да реагира необичайно.

Може ли да се постигне пълно покритие на белите коси в домашни условия?

Върху всяка кутия с боя е указано точно какво покритие осигурява: 100%, 70% или 50%. И това се отнася именно за покритие върху белите коси. Затова не избирайте цвета само по нюанса, а прочетете и тази важна информация, за да не останете неприятно изненадани от очаквания резултат.

Какви са симптомите на алергия и как да реагираме?

Може да се прояви като дразнещ сърбеж или да направи скалпа почувствителен. А е възможно да предизвика и появата на себореен дерматит, придружен от сърбеж и възпаление. Причината е, че кожата прави реакция при контакт с боята. Понякога това е само краткотрайно явление, но не винаги. Именно с цел да се предпазите от евентуални неприятности в дългосрочен план, се препоръчва да направите проба върху кожата си преди да нанесете избраната от вас боя върху косата.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply