Три жени, които се погубват в името на любовта

Историята познава не един или два примера, в които известни личности – най-вече жени, губят разсъдъка си или избират смъртта пред живота без любов. Ето три жени, които се погубват в името на любовта, според woman.bg.

Камий Клодел

Една от най-трагичните и покъртителни любовни истории, които 20-ти век познава, е тази между френският скулптор Огюст Роден и неговата ученичка – Камий Клодел.

Когато двамата се срещат за първи път, между тях прехвърчат първите искри на онова, което после ще „погребе“ бъдещето на една безумно влюбена жена. Роден е надхвърлил четирийсетте, а тя е едва на 19. В резултат на досега си до великия скулптор младото момиче развива и собственото си творчество. Нейните скулптори, повлияни от Роден, не са ни най-малко бледи копия на учителя ѝ. Избирайки лични теми, Камий Клодел изразява своята чувственост, както и известна тъга при представата за отминаващото време и следите, които то оставя върху тялото. Много скоро след първата им среща скулпторът и младата му ученичка стават любовници.

Но Роден е с 24 години по-възрастен от Камий. Междувременно той живее с Роз Бьоре, една обикновена, неграмотна жена, която той категорично отказва да изостави. По-късно, през 1917 г., маестрото ще се ожени за нея. Фактът, че е обвързан обаче, не пречи на Роден и Камий да прекарват заедно едно дълго лято в замъка Ислет в Турен, а няколко зими поред да делят общ дом и ателие в Париж. След това Огюст изоставя Клодел. Младата жена е опустошена. Камий изпада в умопомрачение. Едва на 29 години, останала сама, след като любимият я е отхвърлил, тя смята, че животът ѝ е приключил. Предава се в ръцете на болестта… През следващите 10 години умственото състояние на Камий се влошава все повече.Не след дълго е отведена в болница за душевно болни, където остава 30 години до смъртта си през 1943 г.

Виола Хербст, по баща Каравелова

Всички знаем за съпругата на Яворов, която загива в ръцете на поета, простреляна от куршум. По мнението на експерти в изблик на ревностна сцена, тя се самоубива. Този път обаче спираме вниманието си върху нейната по-голяма сестра – Виола, за която по-малко се говори. Нейната съдба е не по-лека и трагична от тази на сестра ѝ.

Младата жена е изключително красива, синеока и твърде интелигентна. Тя е възпитаничка на престижен институт в Санкт Петербург. И в нея се влюбва начеващият политик Андрей Ляпчев. След като иска ръката ѝ, майката на Виола – Екатерина Каравелова, категорично отказва, защото не притежавал “парични възможности и добри условия”, дори спял на “някакъв си таван”. Тъкмо провалилият се жених запознава Виола с Йосиф Хербст, завършил военно образование, но доказал се като изключително талантлив публицист и вестникар, кореспондент на авторитетни европейски вестници. Смел и честен до безумство, той яростно громи в писанията си режима на Цанков с неговата полицейщина и бруталност.

Йосиф и Виола се влюбват до полуда, създават великолепно семейство, но злата прокоба, която тегне над фамилия Каравелови, не подминава и тях. След като Хербст описва зловещата гледка как военни през нощта изхвърлят трупа на комуниста Вълчо Иванов, на която неволно става очевидец, е арестуван, отведен в Обществената безопасност, където го ликвидират, обявявайки го за “безследно изчезнал”. Загубила разсъдъка си, обезумяла от ужас и мъка, Виола грабва портрета му и с него тръгва по софийските улици и пита случайни минувачи дали са го виждали някъде…

Вестниците от края на 20-те години на миналия век описват покъртителна картина как красива жена с безумен поглед на теменужените си очи обикаля София със снимка на мъж, забодена на ревера ѝ с карфица. Тя спира минувачите и безнадеждно пита: „Да сте срещали съпруга ми?“ В началото я съжаляват, после я избягват, а накрая откровено ѝ се подиграват.

Следващите 9 години Виола Хербст прекарва в пълно умопомрачение – с часове гледа в една точка с празния си поглед! Така до самата ѝ смърт!

Мария Калас

Интересен факт от живота на великата оперна прима Мария Калас е дългогодишната ѝ връзка с гръцкия милионер Аристотел Онасис. Болката от раздялата им, сватбата на Онасис с Джаки Кенеди и последвалата негова смърт, отчаянието и мъката, от които Калас не може да се освободи, отслабналото ѝ сърце – всичко това се отразява пагубно на душевното ѝ и физическо състояние.

Две години след смъртта на голямата ѝ любов – Онасис, в ранния следобед на 16 септември Мария е в самотния си апартамент в Париж. На прага на банята тя се хваща за гърдите и пада. Някой може би ще каже, точно както трогателната Виолета от „Травиата“. Лекарската експертиза установява сърдечна надостатъчност. Травмата от раздялата с Онасис, болката, че избира да живее с друга, не по-малко известна от нея жена, оказва разрушително въздействие на само върху нейния неповторим глас, но и върху нейното здраве.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply