5 полезни занимания по пътя към мечтите

Нашата задача днес е да запълним пространството между етапа, в който се намираме и там, където искаме да се озовем, пише Мениджър. Ето няколко практически упражнения за това.

Задача 1. Предефинирайте възгледите си

Не е достатъчно просто да мечтаем и градим планове как точно мечтите ни могаг да се превърнат в реалност. Успехът не е случайност, не е съдба. За да започнем да действаме, трябва да приемем, че сами създаваме бъдещето си. За да постигне дадена цел човек трябва да работи, да бъде упорит, да е готов да рискува и дори нещо да жертва. Не се отказвайте от себе си, не се оставяйте да ви носи течението на живота. Направете списък на това, което ви спира по пътя към мечтата ви. Опитайте се да преосмислите проблемите и негативните фактори. Мислете позитивно. Например, ако са ви уволнили, приемете, че са ви подарили свобода и възможност да намерите нещо по-добро. Задайте си въпроса от какво най-много се страхувате? Кое е най-страшното, което може да се случи в ситуацията, която ви безпокои? И дали това е достатъчно сериозна причина да зарежете всичко?

Задача 2. Започнете деня правилно
”Доброто начало е половината от добре свършената работа.”, е казал още Аристотел.  Позволете си лукса да започвате деня без стрес, като отгледате няколко полезни сутрешни навика:

– Ставайте половин час по-рано, вместо да скачате в последния момент от леглото.

– Закусвайте, не на бегом, а на масата и по възможност със своите близки, бъдете мили с тях, нека и техният ден да започне приятно.

– Без значение как отивате на работа – пеша, на велосипед, с колата или с градския транспорт – обещайте си, че отсега нататък няма да изминавате този път под ръка със стреса. Слушайте музика, четете, или просто затворете очи блажено за няколко минути.

– Пристигайте малко по-рано на работа от своите колеги и направете нещо приятно за себе си – например, чаша кафе.

Задача 3. Научете се да почивате – както по време на работния ден, така и през годината. Не пренебрегвайте отпуските, планирайте поне две по-дълги почивки през годината. Животът е прекалено кратък, така че, ценете всеки ден извън офиса. Не си вземайте работа за вкъщи, почивайте активно в уикендите.

Задача 4. Започнете да спестявате

Да се върнем в реалността: може би дори не ви минава през ум, че повечето мечти струват пари. Може би не осъзнавате  какви разходи ви очакват, но трябва да се погрижите за това днес. Контролирайки парите си, вие получавате солидна почва под краката си.

Прегледайте финансовото си състояние:

Какви са източниците ви на доходи, колко получавате?

Колко харчите редовно и какви са еднократните разходи?

Колко спестявате всеки месец?

Какви са вашите активи и дългове?

Помислете за мечтата си: искате ли да си купите нов дом, да спрете работа след десет години или да направите дълго пътешествие с кола в Европа? Време ли е да съкратите разходите или да намерите работа, на която ще ви плащат повече? Можете ли да спестите нещо за бъдещето? Каквато и да е финансовата ви цел, трябва да спестите или да инвестирате част от парите. От всяка месечна заплата автоматично превеждайте по своя депозитна сметка сумата, която искате да разсрочите. Не се поддавайте на изкушението да вземете заем или вноска. Винаги харчете само това, което имате.

Задача 5. Обръщайте време на старостта и мъдростта

Истински късметлии сте ако вашите баби и дядовци са живи – не ги обричайте на забрава, навестявайте ги.  Те могат да ви преведат по краткия път в живота като ви предадат своята мъдрост и опит, да научите много от тях как да променяте в своя полза житейската си гледна точка. Споделяйте своите мечти с тях, слушайте техните истории. Това е невероятен шанс да погледнете отвъд ежедневната суета и просто да се наслаждавате на минало, настояще и бъдеще.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар