Здравословните ползи от консумацията на нар

Нарът е разкошен плод. Той идва от Близкия Изток, но се среща и по Средиземноморието и Азия. Червените му семена, съдържащи живителни сокове, са пълни с витамини, минерали и полезни вещества, пише КРОСС.

Консумацията на нар предпазва от сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, а антиоксидантите в него се борят със процесите на стареене в организма, понякога водещи до рак.

Нарът е силен срещу настинка и грип

Антивирусните свойства на нара са толкова силни, че не само борят обикновените вируси, но и вируса на HIV. Това са констатирали американски учени в специално проучване.

Авторите на изследването подчертават лечебните свойства на нара и съветват хората да го консумират по-често.

Нарът е мощен срещу рака

Антиоксидантите в нара потискат развитието на ракови клетки и формирането им в туморни маси. Според изследванията, нарът е полезен в борбата с рака на дебелото черво, рака на гърдата, на белия дроб, на кожата, на простатата, както и срещу левкемията.

Нарът поддържа сърдечносъдовата система

Антиоксидантите в нара позволяват на сърцето и съдовете да работят нормално. Те неутрализират свободните радикали, причиняващи заболявания и затруднения в работата на сърцето.

Полифенолите в нара имат изключителни свойства в предпазването на стените на кръвоносните съдове. Освен това играят роля в намаляването на нивата на лошия холестерол.

Нарът намалява възпалението в ставите

Възпаленията в ставите са много болезнени и често водят до качествени изменения на ставата и хрущяла.

В нара се съдържат множество ензими, които работят за намаляване на негнойните възпаления в тялото и по-специално артритните възпаления на ставите.

Нарът има невероятни антибактериални свойства

Подобно на меда, нарът има страхотни антибактериални свойства. Той действа противовъзпалително и убива болестотворните бактерии и микроорганизми.

Изследователи от Южна Америка установяват по време на проучване, че екстрактите от сока от нар имат силно широкоспектърно действие срещу редица бактерии.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар