7 неща, за които да не лъжете лекаря си

Всеки пази своите малки тайни, но когато става дума за здравето, има един човек, пред когото трябва да разкриете всичко – лекаря. Вижте 7 неща, за които никога не бива да лъжете лекаря си, според Розали.

Колко често посещавате лекар? Пожелавам ви да не е прекалено. Рядкото ходене по лекари обаче неминуемо води до дискомфорт при всяко посещение. Когато обаче имате проблем, трябва да вземете мерки. И ако лекарят е добър, не само ще ви прегледа, но и ще ви разпита. Някои от въпросите със сигурност няма да ви харесат, други ще ви ядосат, а трети – притеснят. И в момент на неудобство може би ще помислите да поспестите това-онова, защото ще ви се струва маловажно. За какво обаче никога не бива да лъжете лекаря:

1. Какви лекарства приемате
Важно е лекарят да знае дали и каквито медикаменти приемате по две причини. Първата са страничните ефекти, които всички те може да имат, които да са свързани с някои от оплакванията ви. Затова, ако не помните имена на лекарства, записвайте си ги или пазете кутийките. Втората причина е възможно взаимодействие с новото лечение, което ще ви предпише. Някои лекарства не бива да се приемат заедно.

2. Дали сте под стрес
Някои заболявания са свързани с високите нива на стрес в ежедневието. Стресът има своето влияние както върху психическото, така и върху физическото здраве.

3. Дали и колко пиете и пушите
Цигарите и алкохолът играят ключова роля за цялостното здравословно състояние. Лекуващият лекар трябва да знае колко често и в какви количества ги употребявате. Те могат да влияят и върху приема на някои лекарства, така че н бива да спестявате нищо.

4. Кога за последно сте били на преглед
Някои от нас ходят твърде рядко на лекар, но при зададен директен въпрос, са склонни да излъжат. Никога не лъжете лекаря си кога за последно сте били преглеждани. Важно е също така прецизно да можете да опишете кога са се появили за първи път оплакванията ви.

5. За сексуалния си живот
Лекарят ви е последният човек, който ще ви съди за половия ви живот. Затова трябва да сте максимално честни за сексуалните си контакти, какви методи за предпазване използвате и т.н. Възможно е някой от симптомите ви да е свързан с полово пренасяна болест или с начина на предпазване от бременност при дамите.

6. Как се храните
Хранителните навици се обвързват все повече с цялостното здравословно състояние. Ако прекалявате с бързите храни, мазно, пържено или въглехидрати, трябва да сте откровени с лекаря си за това. Възможно е само с някои малки промени в диетата да се справите със симптомите на някои заболявания.

7. Фамилни заболявания
Все повече заболявания се обвързват с т.нар. генетична предразположеност. Затова винаги трябва да сте подробно информирани за заболяванията на роднините си – най-вече родители, баби и дядовци.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply