Пчелите си избират дом с демократичен процес

Когато медоносните пчели си подбират ново място за живеене, те провеждат демократични избори, на които хората само могат да завидят, пише Обекти. В книгата си „Пчелна демокрация“ професорът от университета „Копнел“ описва сложния процес, чрез който медоносните насекоми (Apis mellifera) решават жизненоважния въпрос къде да построят новия си кошер.

Когато старият кошер се пренасели, две трети от пчелите-работнички и старата царица излитат и се събират на близък клон. През следващите няколко дни няколкостотин „търсачки“ оглеждат 10 до 20 потенциални нови обиталища в дървесни хралупи. След всеки оглед те се връщат при рояка си и описват поредната находка с танц (многобройни проучвания показват, че сложните арабески, описвани от полезните насекоми, са своеобразен език).

„Съгледвачките определят продължителността на танца си според привлекателността на новото място“, обясни Сийли. „Те умеят да преценяват качеството на потенциалните жилища и са честни; ако теренът е посредствен, тя няма да го рекламира особено усърдно.“

Другите търсачи също обикалят района и обявяват находките си с танц. Най-доброто предложение се представя с бурни движения, които засилват одобрението сред „избирателите“. Мястото с най-висок рейтинг се избира, след като броят на пчелите, които отиват да го видят със собствените си очи, премине определен праг.

Процесът на вземане на решение при пчелите прилича на начина, по който невроните правят избор в мозъка на приматите, допълва невробиологът. Както в рояците, така и в мозъка отделният елемент от цялото – пчела или неврон, няма решаващата дума. Работата се върши от набор независими „индивидуалности“, всяка от които предлага определена част от информацията, необходима, за да достигне групата до най-доброто за всички решение. Подобни колективни избори се правят и от мравките, обясни Сийли.

„Тази невероятна хармония между индивидите предполага, че съществуват общи принципи на организация, когато се създават групи, много по-интелигентни като цяло от елементите или личностите, които ги съставят“, пише в книгата-

Според учения, хората могат да се поучат от пчелите за демократичния процес на вземане на решения. Ако членовете на една група имат общ интерес, както насекомите, ключът към общото съгласие е да се направи така, че в групата да има най-разнообразни членове и обективен водач. Дебатите между тях трябва да се водят открито и с участието на всички.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply