Лесен трик, с който ще се храните пълноценно без да напълнявате

Как оформяте дневното си меню, когато искате да отслабнете или да поддържате добра форма? az-jenata.bg споделя един трик, с който ще може да определите размера на порциите си. За ориентир ще ползвате вашите ръце.

Протеини – количество колкото дланта ви (за мъжете, колкото две длани)

Размерът на вашата длан ще ви помогне да определите какво количество протеин да си осигурите като основа на порцията. Дори и да консумирате пилешки гърди, риба, яйца, извара, кисело мляко и други здравословни източници, те не трябва да бъдат в големи количества.

Въглехидрати – юмрук

Как да разберете какво количество въглехидрат да консумирате? Порцията на въглехидратите били те хляб, зърнени храни, ориз, картофи, киноа, булгур, трябва да бъдат приблизително с размера на стиснат юмрук (за мъжете е колкото два юмрука). Достатъчно количество, за да си осигурите енергия, без да наддавате.

Сирене – 2 пръста

Ако искате да редуцирате телесното тегло или да задържите вече постигнати резултати, внимавайте с консумацията на сирене. Размерът на парчето сирене трябва да е колкото два пръста.

Мазнини – колкото върха на пръста

Мазнините са важни, но също така е важно тяхното количество и от какъв източник си ги набавяме. Зехтин, масло, тахан, каквото и да консумирате, стремете се да е в малки количества.

Не бива да забравяме и за тях, но не бива и да преяждаме с плодове и зеленчуци. За да ви е по-лесно да прецените колко голяма да бъде салатата ви към основното ястие, приблизително тя трябва да се равнява на количество, което може да съберете в двете си ръце, доближени една до друга.

Сладкиши и десерти

Ако искате да бъдете в добра форма, трябва да ограничите консумацията им. И все пак, когато ви се прияде, количеството им трябва да се равнява на юмрука ви.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар