9 мантри за щастлив ден

Деветте мантри касаят малки неща, но всяка от тях има силата да промени не само деня ви, но и вашия живот, пише Розали. Ето го и списъка с тях, които е хубаво да си повтаряте всеки ден.

„Ето какво си мисля“

Това че сте по-отговорни, не означава, че сте по-умни от всички останали. Затова, когато предлагате нещо, посочете и поне няколко причини. Обосновете се с логика, а не с положение или власт.

Това изречение ще накара хората около вас да повярват, че търсите сътрудничество на равноправна основа, каквото всеки иска.

„Това беше страхотно“

Никой не получава достатъчно похвали. Никой! Изберете човек, който постига добри резултати във фирмата ви, и му кажете: „Уау, начинът, по който правиш това, е страхотен…“ И не се колебайте да се върнете след време към този момент. Това може дори да има по-голямо въздействие върху хората, защото показва, че все още си спомняте какво се е случило миналия месец.

Похвалата е подарък, който не струва нищо на даващия, но е безценен за получаващия. Започнете да окуражавате служителите си, близките си. Хората около вас ще ви обичат за това, а и вие ще започнете да се харесвате повече.

„Моля“

Помислете за момента, когато давате подарък, а получателят му се чувства неудобно или неловко. Същото нещо може да се случи, когато благодарите на някого, правите му комплимент или го хвалите. За да не развалите момента и да направите ситуацията „удобна“ за другия, можете да го погледнете в очите и да му кажете: „Благодаря ти“. Или пък „Моля. За мен е удоволствие да кажа това (да направя това)“.

„Ще ми помогнеш ли?“

Когато се нуждаете от помощ, без значение от типа или от човека, който би могъл да ви я окаже, попитайте чистосърдечно: „Можеш ли да ми помогнеш?“. И в този процес ще покажете уязвимост, но и уважение,– и желание да слушате.

„Съжалявам“

Казвайте, че съжалявате, но не се обяснявайте. Никога не си позволявайте да кажете, че съжалявате, а после да започнете да се оправдавате с обстоятелствата или още по-лошо с други хора.

Приемете грешката, която сте направили, и понесете отговорността си за нея. Кажете, че съжалявате, кажете и защо съжалявате и не обвинявайте това е.

„Ще ми покажеш ли?“

Съветите са временни, знанието е завинаги. Да знаете какво трябва да се направи е важно, но по-важно е да знаете как и защо да го направите.

Когато молите някого да ви помогне, едновременно с това правите и нещо друго имплицитно показвате на лицето, което ви дава съвет или ви показва нещо, че го уважавате, че имате доверие в опита и умения му.

„Нека ти подам ръка“

Много хора се нуждаят от помощ, но се колебаят да я поискат. Затова не отивайте при тях с въпроса „Имаш ли нужда от помощ?“, тъй като по този начин им показвате, че са слаби и уязвими.

Действайте внимателно и тактично, дайте конкретно предложение. Можете да им кажете: „Имам свободни пет минути. Мога да ти помогна да завършиш това“.

„Обичам те”

Не, не на работа, но навсякъде, където наистина го мислите, и всеки път, когато го почувствате. Казвайте го на семейството и приятелите си.

„Не казвайте нищо“

Все пак понякога е по-добре да си замълчите. Ако сте разстроени по някакъв повод или сте ядосани, по-добре не казвайте нищо.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply