Учени: Яжте по едно авокадо на ден

Учени от университета в щата Пенсилвания установиха, че ако искаме да понижим нивата на лошия холестерол, е достатъчно да хапваме по едно авокадо на ден, пише Обекти. Те достигат до това заключение, след като проучват 45 възрастни души със свръхнормено тегло.

Участниците са били подложени на три типа диети – с ниско съдържание на мазнини, с умерено съдържание на мазнини, допълнена с източници на мононенаситени мастни киселини, както и умерена диета с консумация на едно авокадо дневно. Оказва се, че плодът на това растение от семейство лаврови е особено полезно за сърцето. Авокадото се справя отлично с лошия холестерол и укрепва сърдечносъдовата система.

След 5-седмична диета с консумацията на този плод при участниците било констатирано по-ниско ниво на липопротеини с ниска плътност, които провокират образуването на вредния холестерол, допълва БТА. В същото време при тези хора били регистрирани по-високи показатели на лутеин и на антиоксиданти.

„В авокадото действително се съдържат много полезни мазнини и каротиноиди, които са полезни за очите, както и други хранителни вещества“, изтъква проф. Крис-Етъртън. Тя препоръчва консумацията на този продукт във вид на сосове с филийки от пълнозърнесто брашно.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply