7 ефикасни съвета как да се стоплите

Ако сте любител на силното слънце и топлото време, сигурно зимата не се чувствате комфортно. Ето как да се отървете от усещането, че все мръзнете според Розали.

1. Вътрешен пламък

Представете си, че организмът ви е дом. И за да го затоплите, трябва да накладете огън в печката, желателно още в зори. Ако обаче сложите прекалено много дърва, пламъкът ще залинее (ето защо не е добре да закусвате с прекалено тежка и обилна храна). Ако пък сложите тънки вейки (например сладка кифличка) – огънят ще се разгори, но бързо ще угасне. Оптималният вариант за закуска са топлите зърнени ястия и обработените топлинно плодове (например запечена ябълка с мед).

2. До дъно

Топлите напитки са добра профилактика срещу простудни заболявания, но те имат и още много плюсове. Например, горещи напитки с джинджифил и кардамон притъпяват чувството за глад. Чаят от шипки е богат на витамини, а такъв, който е смес от теснолиста върбовка, листа от френско грозде и плодове от офика, подобрява имунитета и оказва благотворно действие на храносмилането. Много добро загряващо действие имат алкохолни напитки като пунш, грог, греяно червено вино, медовина. Вместо тях, на децата може да се предложи топло какао или горещ шоколад.

3. Какво да ви затопля?

Сауната и парната баня са страхотни средства и за сгряване, и за смъкване на напрежението. Ако високите температури са ви противопоказни, можете да използвате инфрачервена сауна. Друга по-необичайна, но добре затопляща процедура е т.нар. сух воден масаж (известен и като „хидро джет“). При него водните струи ви масажират, без реално да ви мокрят.

4. Раз, два, три

За да ви стане топло, можете да правите и упражнения за загряване (обикновено продължителността им е около 15 мин). Вариантите са много, възможно е например да се сгреете с поредица подскоци, наклони и усуквания. Подходящи са и динамичните разтягания. Бързото ходене като кардио натоварване не отстъпва с нищо на тичането, но затова пък е доста по-щадящо за ставите. Така че не мързелувайте, а ходете по-често пеша – хем ще се стоплите, хем ще отслабнете. Старайте се да ходите с изправен гръб и да дишате през носа.

5. Не забравяйте стъпалата

Често дамите мръзнат в службата, защото не са обули подходящи обувки. Ниските пантофки с тънка подметка могат да ви накарат да студувате дори и да сте облекли най-дебелия си пуловер. Добре е през студените месеци обувките ви да са затворени и с по-дебела подметка, както и да са от естествени материали. Изкуствената кожа не пропуска въздуха и затова краката се запаряват, което може да им причини гъбични инфекции.

6. Сто ката дрехи

Как да се обличаме, за да не мръзнем? Златното правило е – на слоеве. По-добре да носите три памучни блузи, отколкото да сте само с един, макар и дебел, вълнен пуловер. Когато дрехите са повече на брой между тях се създава въздушна маса, която не позволява на студа да прониква навътре и пази топлото да не излиза навън. Разбира се, никой не казва да жертвате красотата заради комфорта. Просто изберете правилните материи. Има специални синтетично създадени тъкани, които сгряват, от тях например се прави термо бельото. В хладно време дрехите ви не само че не трябва да са къси, но не бива и да са тесни. Впитите блузи и панталони влошават кръвообращението и от това вие мръзнете допълнително.

7. Задръжте топлото

След като сте се облекли добре и сте се загрели с подходяща гореща напитка, не е лошо да помислите и за условията в дома си. Да не би да има пролуки, откъдето студът да се вмъква – например процепи на прозорците, където стъклото се съединява с рамката. Непременно трябва да ги уплътните, за да се повиши температурата в жилището. Същото важи и за входната врата. При необходимост може да помислите и за допълнителна врата, която да не позволява студът да влиза вътре. Когато времето се стопли, можете да обмислите и възможностите за подмяна на дограмата или външна топлоизолация на жилището.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply