Дъвка на 5700 години разкрива уникални тайни

Анализът на „дъвка“ на над 5700 години разкри не само произхода на човека, който я е дъвчел, но също цвета на очите му, микробите в устата му и състава на храната му, предаде Франс прес, цитиран от КРОСС.

„За пръв път древен човешки геном бе дешифриран въз основа на нещо, различаващо се от кости и зъби“, заяви Ханес Шрьодер от университета в Копенхаген.

„Този скъпоценен източник на древна ДНК за периоди, от които има малко човешки останки, е черна „дъвка“, която е получена чрез нагряване на кора от бреза и е често срещана, тъй като се съхранява много добре“, допълни Шрьодер.

Изследваната от учените „дъвка“ била открита при извършени от специалисти от музея „Лоланд Фалстер“ разкопки в Силтхолм в Южна Дания.

„Силтхолм действително е уникален обект. Съхраняването на органични останки в калта там е феноменално“, поясни Тайс Йенсен от екипа.

Като изследвали човешка ДНК въз основа на древната кора от бреза, учените констатирали, че тя е била дъвчена от синеока жена с тъмна кожа и коса. Резултатите показват, че жената е била генетично по-близо до ловците и събирачите на плодове в континентална Европа, отколкото до събратята им в централната част на Скандинавия.

Учените обаче не са наясно защо въпросната жена е дъвчела „дъвката“, която понякога била използвана като лепило, а в други случаи – за облекчаване на болки в зъбите, миене на зъбите или потискане на глада.

Учените извлекли също ДНК от микроби в устата и от редица патогенни агенти, като Streptococcus pneumoniae, който предизвиква пневмония.

„Това може да ни помогне да разберем как патогенни агенти са еволюирали и са се разпространили с годините“, отбеляза Ханес Шрьодер.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар