Притежаването на куче в детството снижава риска от шизофрения

Децата, които са израснали в компанията на куче, имат 24 процента по-малък риск да развият шизофрения, тъй като домашният любимец пренася бактерии, предпазващи от болестта, съобщава Дарик, като цитира данни от проучване на проф. Робърт Йокен от педиатричния център „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, щата Мериленд.

Учените са установили, че децата, които са имали куче преди да навършат 13 години, са били с по-малък риск от развиване на споменатото психично заболяване.

Специалистите предполагат, че ефектът се дължи на това, че децата поемат микроби от четириногите, които усилват имунната им система и стават част от бактериалната им флора.

Същевременно играта с шаровците ги избавя от стреса.

В проучването са взели участие 1371 души от двата пола на възраст между 18 и 65 години. От тях 396 страдали от шизофрения, 381 имали биполярно разстройство, а 594 никога не били диагностицирани с психично заболяване.

Всички участници трябвало да отговорят на въпроса дали са притежавали куче или котка в първите 12 години от детството си.

От проучването станало видно, че притежаването на котка в детските години нямало същия предпазващ ефект върху психичното здраве.

По думите на проф. Йокен около 840 хиляди случая на шизофрения са могли да бъдат избягнати, ако в детските си години пациентите са били в компанията на куче.

Той направил изчисленията си въз основа на това, че в САЩ диагностицираните случаи на шизофрения са 3,5 милиона.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply