10 любопитни факта за кучетата

Понякога те ни разбират по-добре, отколкото ние тях, пише Обекти.

1. Ако ви се струва, че кучето чете мислите ви, може би сте прави. От 1278 „телепатични“ експеримента, проведени в Русия, 696 са успешни – кучетата разбират някои команди, преди стопанинът им да ги е изговорил.

2. През 2003 д-р Роджър Мъгфорд изобретява „махометър“ – устройство, което определя настроенито на кучето, измервайки махането с опашка.

3. Оставено дълго време без компания, кучето вие, защото е самотно. В природата целта на воя е да събере глутницата, за да посрещнат заедно евентуална опасност.

4. Басенджи е единствената порода куче, което не лае.

5. Запазени са 77 имена на кучета от древен Египет. Повечето от тях обозначават цвят или характер – Черньо, Абанос, Смелчак, Добър пастир и др.

6. Пекенезът и японският хин били толкова почитани в Далечния изток, че са имали собствени слуги и били сред най-ценните дарове за царе и императори. В продължение на векове в китайските храмове пекенезът е бил обект на обожание.

7. Най-нелепите закони за кучета: В Полдинг, Охайо, има закон, който разрешава на полицаите да хапят кучета, за ги укротят. А във Вентура Каунти, Калифорния се забранява на кучетата и котките да правят секс без изрично разрешение.

8. Най-известната холивудска звезда сред кучетата е немската овчарка Рин Тин Тин. Кученцето било намерено по време на Първата световна война във Франция. Рин Тин Тин, който между 1920 и 1930 година участвал в повече от 20 филма, подписвал договорите с отпечатък от лапа.

9. В края на Първата световна война в Германия били обучени първите кучета водачи, които да помагат на войниците, ослепели на фронта.

10. Индианците Мбая от областта Гран Чако в Южна Америка вярвали, че хората са живеели под земята докато кучетата не ги изровили оттам.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply