7 факта за хумуса

През последните години хумусът се превърна в основен продукт в домовете по света, пише Обекти. В Близкия изток и Средиземноморието той е традиционна храна, направена предимно от няколко съставки, които включват нахут, зехтин, лимони, чесън, сол и паста от сусам. Въпреки че е любима храна на много хора, все още има някои факти, които са неизвестни за нас.

1. Хумусът идва от Египет

За първи път рецептата за хумус е била приготвена в Египет през XIII век, съобщават от foodpanda. Тогава вкусната разядка се е приготвяла без чесън и лимони.

2. Хумусът е различен в зависимост от региона

Много страни и региони приемат хумуса като свой, но всеки от тях има различен метод, по който правят ястието. Например турски хумус се прави с масло, а в Йордания тахана се заменя с кисело мляко. Различните региони също го сервират с различна температура на ястието – някои страни обикновено ядат хумус топъл, докато други го сервират студено.

3. Създаден е филм за хумуса

През 2012 г. един австралийски режисьор създава филма „Правете хумус не война“ с цел любовта към хумуса да бъде решението на мира в Близкия изток.

 4. Хумус има рекорд на Гинес

Световният рекорд за най-голямата чиния с хумус е определен през май 2010 г., когато 300 готвачи в района на Бейрут създадоха 23 040 килограма хумус!

5. Хумус надхвърля тютюна

През 2013 г. америсканки вестник съобщи, че любовта на Америка към хумус е толкова разпространена, че тютюнопроизводителите започват да сменят културите – от отглеждане на тютюн към отглеждане на нахут.

6. Хумусът е много полезен за вас

Може би не знаете, но хумусът е снабден с много полезни свойства. Не е чудно, че ястието се яде за закуска в много страни от Близкия изток, тъй като помага да се балансира кръвната захар. Други ползи от хумуса включват намаляване на възпалението, борба с болести, подпомагане на храносмилането, поддържане на здравето на костите, защита на сърцето и повишаване на енергията.

7. Хумусът е афродизиак

Този факт вероятно е много непознат за повечето хора – никой не мисли, че хумусът притежава свойства на афродизиак. Някои готвачи се отнасят към бобовите растения като към „Кралицата на афродизиаците“ и поради високото съдържание на желязо, магнезий, цинк и калий в нахута, то е много подходящ за консумация от мъже.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply