Откриха най-горещата екзопланета

Учените откриха екзопланетата KELT-9b, която принадлежи към класа „горещ Юпитер“. Тя е толкова гореща, че в атмосферата й се разпадат молекулите на водорода. Това е най-горещата екзопланета, открита до момента, съобщава РИА Новости. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Astrophysical Journal Letters“, пише Дарик.

Масивните газови гиганти, наречени „горещи Юпитери“, са планети, които са твърде близо до своите звезди, което прави невъзможно каквато и да било форма на живот на тях. Новите наблюдения показват, че атмосферата им е толкова гореща, че в нея протичат реакции, които са необичайни за планетите, но по-скоро характерни за звездите.

Една от тези планети – KELT-9b – тежи почти три пъти повече от Юпитер и обикаля около звезда, разположена в съзвездието Сигнус на разстояние 620 светлинни години от Слънцето. Тя е открита през 2017 г. Планетата е толкова близо до своята звезда, че периодът на една обиколка или една звездна година на нея е равен на 1,48 земни дни. Температурата на повърхността й достига 4300 градуса по Целзий. Т.е. тази планета е по-гореща дори от някои звезди.

Температурата й е толкова висока, че дори и молекулите на водородния газ не могат да съществуват там, като връзките във които се късат. Но през нощта, когато температурата е по-ниска, тези молекули могат да се образуват отново. Тези процеси са известни като дисоциация и рекомбинация.

Според учените дисоциацията и рекомбинацията са най-вероятният механизъм за балансиране на атмосферата на „горещия Юпитер“, защото ако атомите не се разпадат и след това не се съединяват отново, скоростта на вятъра в атмосферата би била огромна. „Ако дисоциацията и рекомбинацията на водорода ги нямаше, на планетата щеше да има много бързи ветрове – до 60 км/секунда“, твърди авторът на изследването на НАСА Меган Мансфийлд от Чикагския университет.

Изследователите отбелязват, че подобни процеси са наблюдавани и при други „горещи Юпитери“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply