Как да стерилизираме помпата за кърма правилно? Съвети от Baby.bg

Преди да изберете помпата за кърма, имате толкова много неясноти и въпроси, че взимането на решение понякога ви отнема седмици. Когато обаче вече се спрете на желания модел, идва следващото колебание: „Как да я поддържаме?“.

Потърсихме за съвет един от най-големите онлайн магазини за бебешки стоки у нас, Baby.bg. Ето какво ни разказаха те за грижите, които трябва да полагаме, за да бъде в безупречно състояние този важен за новороденото уред.

 

Защо е важно да стерилизираме помпите за кърма

Да, кърмата е най-полезната за новороденото храна, но все пак и тя, като всеки друг продукт, може да се разваля и да предизвика нежелани ефекти. Необходимо е след всяко ползване на помпата, да свалим разглобяемите ѝ части и да ги почистим. В противен случай по тях може да останат стари капчици кърма, които да попаднат в устата на бебето при следващото хранене. А знаем, че мъниците са доста по-податливи на инфекции и възпаления в сравнение с възрастните, заради още незрялата си имунна система.

Как става

Ако твърде често ползвате помпата и технически не ви е възможно да я стерилизирате след всяка употреба, може да изберете до по-удобна схема за поддръжка. А именно, след всяко ползване разглобявайте и сваляйте всички части, които могат да се отделят. Измивайте всяка от тях поотделно с гореща вода, гъба и/или четка и с препарат за съдове. Препоръчваме съответната гъба/четка да се ползва само за съдовете на детето, както и препаратът също да е специален за бебешки съдове. Извършвайте почистващата процедура веднага след използването на уреда, за да отмиете капчиците, преди да засъхнат по него.

Отделно от това старателно измиване, веднъж дневно правете обща стерилизация на частите. Ако ползвате също шишета и биберони, може да ги обработите заедно. За да постигнете този процес може да използвате:

  • Електрически стерилизатор. Той почиства бактериите по повърхностите чрез високата температура на парата;
  • За микровълнова фурна. Отново ефектът се постига с нагряване на вода. Подреждате в уреда шишетата и частите, които ще подлагате на процедурата, и ги поставяте в микровълновата за посочения в упътването период;
  • Стерилизатори със студена вода. Те работят със специални таблетки;
  • В химически разтвор. Изсипвате определено количество от химическата течност във вода, като в този разтвор после подреждате частите, които ще обработвате, и го оставяте да действа за посоченото време;
  • Изваряване. Класическият метод е най-евтин, но и най-рискован. Ако прекалите с времето за преваряване на пластмасовите, силиконовите и каучуковите части, те може да се деформират.

Какво още да знаем за помпите

Помпи за кърмаМоделът, който ще изберете, зависи от това как ще го ползвате. Според мненията на нашите потребители, ръчните модели са по-евтини и по-щадящи към зърната, но по-малко мощни и при грешна употреба – недостатъчно ефективни. Електрическите пък изцеждат по-голямо количество за по-малко време, а може да имат и различни мощности. Но пък са с по-висока цена. Ако заложите електрически на модел с батерии, той е по-мобилен и може да го носите навсякъде.

Не пренебрегвайте и марката. Не е случаен фактът, че някои имена на производители са по-популярни от други. Те са се доказали във времето именно на базата на по-високото си качество.

Преценете добре инвестицията, която може да отделите, за да изберете оптималните за вас модел помпа и стерилизатор.

Когато изберете и закупите уредите, не забравяйте да стерилизирате частите, за които това е възможно, още преди първата употреба на продукта.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply