Горещата вана не е добра идея

Горещата вана не е от най-доброто, което може да направите, категорични са експерти, които не препоръчват температурата на водата, с която се къпем, да надвишава телесната температура или 37 градуса по Целзий, пише Blitz.

Ако преминем тази граница, ще разрушим защитната бариера на нашата кожа. Кожата ни ще се изсуши, а в по-дългосрочен план е възможно да се появят кожни раздразнения, дерматит и дори… бръчки.

Двама дерматолози говорят в специално интервю пред EL PAIS за това как високата температура на водата вреди на здравето на нашата кожа.

„Препоръчително е да мием лицето и тялото си с хладка вода, между 28 и 30 градуса по Целзий. Прекалено горещата вода изсушава кожата, прекалено студената също може да е вредна, особено за по-чувствителна кожа”, споделя д-р Лидиа Мароняс.

Разбира се, всеки човек притежава индивидуален праг на търпимост спрямо температурата на водата.

Все пак д-р Педро Родригес ни съветва да помислим внимателно следващия път преди да завъртим кранчето към червената страна. Може ли къпането с прекалено гореща вода да ни състари? „Много е важно да мием лицето си с хладка вода, след което да слагаме хидратиращ крем, който ще помогне за запазването на защитната преграда на кожата, която предотвратява изсушаването”. Но може ли къпането с гореща вода да ни направи да изглеждаме по-възрастни? „Не е задължително, но сухата кожа изглежда по-зле, има по-лоша текстура, по-малко блясък”, добавя Мароняс.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply