За век и половина хората „изстинали“ с почти половин градус

Aмерикански учени се натъкнаха на интересен феномен. Те изчислиха, че от средата на 19-и век до днес средната телесна температура на човека е спаднала от 37 до 36,6 градуса по Целзий. Изследването е публикувано в научното списание eLife, пише Обекти.

Учените стигат до това заключение, след като сравняват резултатите от няколко подобни проучвания, проведени от 1862 г. до 1930 г., от 1971 г. до 1975 г. и от 2007 г. до 2017 година. В първия период регистрираната средна телесна температура на човека е била по-висока в сравнение с втория период, а показателят за втория период съответно пък е по-висок, отколкото в третия. Най-общо през XIX век телесната температура е средно 37 °C, а през XXI век вече е 36,6 °C.

На база направени изчисления учените установяват също, че всяка година телесната температура на хората спада с около 0,003–0,004 градуса. Според експертите, причината за това „охлаждане“ е, че за разлика от 19 век, съвременния човек се нуждае от по-малко енергия в ежедневието си и по-рядко му се налага да регулира самостоятелно градусите, осигуряващи му чувството за комфорт вкъщи и на обществени места.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply