Грешки, които могат да съсипят прането ви

Изглежда, че нищо не може да бъде по-лесно от прането на дрехи в пералня машина. Въпреки това обаче и тази рутина има много повече тънкости, отколкото можете да си представите, пише vesti.bg.

Ето някои от най-често срещаните грешки, които могат да скъсят живота на нашите дрехи и дори да ги съсипят:

1. Перете на прекалено висока температура

Дрехите ще запазят за по-дълъг период от време формата и цвета си и ще се износват по-бавно, ако ги перете на по-ниски температури. Освен това умерено топлата или хладка вода също може да се справи с мръсотията, по начина по който и горещата, стига пералнята ви машина и перилният препарат да са качествени. Единствено неща като спално бельо или кърпи могат да се перат при 90 градуса по Целзий за дезинфекция.

2. Зареждате пералнята машината със силно замърсени дрехи

Силно замърсените дрехи трябва да бъдат предварително накиснати. Ако пък са боядисани от нещо – да бъдат внимателно изплакнати на ръка или третирани с препарат за отстраняване на петна, преди да се сложат в пералнята. В противен случай мръсотията може да не излезе правилно.

Можете да използвате и алтернативни средства, вместо специални препарати за петна. Лимоновият сок наприемер е добро почистващо средство срещу петна от пот. Смес от оцет и течен перилен препарат може да премахне следи от трева, а петна от вино пък ще изчезнат, ако смесите вода и сода за хляб в съотношение 3:1.

3. Използвате твърде голямо количество перилен препарат или омекотител

Излишъкът от перилния препарат може да задръсти контейнера, в който се поставя и да причини неприятна миризма. Твърде голямо количество омекотител пък прави дрехите по-малко лесни за изплакване. Внимателно прочетете дозировките, посочени на опаковката и не забравяйте да използвате мерителната чаша. Ако дрехите ви са прекалено мръсни, използвайте режима „предпране“ или просто изпълнете два цикъла на пране.

4. Използвате омекотител за всички видове дрехи

Освен че прави тъканта по-кадифена, омекотителят за бельо улеснява гладенето. Въпреки това обаче той намалява абсорбираемостта на тъканите с течение на времето, така че е по-добре да не го използвате за пране на кърпи, спортни дрехи или други предмети, изработени от микрофибър, еластан или спандекс.

5. Перете бельото си в пералнята машина

По този начин сутиените бързо се разтягат и губят формата си. Най-добре е да ги перете на ръка. Същото важи и за дантелено бельо и банските костюми.

Найлоновите чорапогащи могат да се перат в пералнята машина, ако се спазват няколко прости правила:

– Използвайте специален препарат за деликатно изпиране;
– Перете ги при 30 градуса по Целзий на ниски обороти;
– Поставяйте чорапогащите в специална торба за пране;
– Обръщайте ги отвътре навън;

6. Използвате белина за материи като еластан, ликра или спандекс

Избелването с хлорид е доста агресивно средство, което отслабва влакната, така че не трябва да се прекалява с никакви материали. Това важи особено за еластан, ликра и спандекс, които бързо ще загубят еластичността си, ако се перат с белина. Ето още няколко съвета как да се грижите за тези материи:

– Перете ги единствено в хладка вода;
– Не използвайте омекотител;
– Не ги сушете в сушилня;
– Не ги гладете;

7. Перете дънките си твърде често

Производителите на джинси имат радикално мнение по този въпрос. Те съветват да се откажете напълно от прането им в пералня машина, за да запазите цвета им за по-дълго. Ако не сте готови да следвате тази препоръка, оптималният интервал между 2 пранета е период от 2 до 6 месеца в зависимост от това колко често носите дънките си и от индивидуалните характеристики на тялото ви.

8. Изсушавате дрехите си неправилно

Неправилното изсушаване се отразява на дрехите ви толкова негативно, колкото и неправилното пране. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете грешки:

– Не използвайте автоматично сушене твърде често. Това кара нещата ви да се износват и да губят цвета си по-бързо. Не използвайте сушилнята и за тънки и деликатни материи;
– Не пресушавайте прането, това затруднява гладенето;
– Внимавайте при простирането на трикотажи и вълнени дрехи, тъй като те лесно могат загубят формата си. Най-добре е да ги разстелете върху кърпа на хоризонтална повърхност.

9. Не се грижите добре за пералнята си машина

Мръсотия, остатъци от перилен препарат и всичко, което се натрупва в пералнята машина, рано или късно ще попадне върху дрехите ви. А това води до лоши миризми и бели петна. За да предотвратите това, обезвъздушавайте машината след всяко пране, отстранявайте остатъчния препарат от гуменото уплътнение на вратата и редовно почиствайте контейнера с перилния препарат.

Веднъж месечно пускайте празна пералнята си машина с 1 ч.л. перилен препарат и 4 чаши оцет за дезинфекция.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply