Музиката успокоява котките

Подходящата музика може да породи дълбоки чувства у човека – щастие, тъга, спокойствие. Съдейки по резултатите от американско изследване, подобен феномен се наблюдава не само при хората, но и при котките, съобщава Медикъл нюз тудей, пише Дарик.

Проучване на специалисти от Колежа по ветеринарна медицина към университета на Луизиана показва, че подходящата музика може да успокои стресираните писани и да направи по-поносимо посещението им при специалист.

За целите на проучването изследователката Ан Хамптън в продължение на 20 минути е пускала музика с „котешка насоченост“ на 20 домашни писани. В последвал двуседмичен период котките са посещавали ветеринар в случайно избрано време за наблюдение.

Резултатите от изследването показват, че слушането на подходяща музика преди и по време на прегледа при специалист понижава нивата на стрес при котките.

Изследователите обясняват, че писаните реагират добре на специално композирани за тях мелодични песни.

Композициите включват мъркане и честоти, подобни на техния вокален диапазон, който е с приблизително две октави над човешкия. Музикалните творби, на които котките реагират най-позитивно, са „Scooter Bere’s Aria“ на Дейвид Тейе и „Elegie“ на Габриел Форе.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply