Рисковете от консумация на захар

Всеки знае, че малко захар от време на време не вреди. Но дали когато ядем и на пръв поглед невинни неща като царевица от консерва или плодове, мед, гранола, осъзнаваме, че консумираме доста от бялата отрова?

И най – лошото е, че тя може да ви причини редица проблеми, без дори да го осъзнавате.

Ето няколко признака за това, че консумирате твърде много захар.

Кожата ви вече не изглежда млада

С остаряването захарта в кръвообращението уврежда протеиновите фибри в колагена и еластина, които поддържат кожата здрава и лишена от бръчки.

Липса на контрол на глада 
Някога да сте изяждали цяла кутия бисквити и пак да сте се чувствали гладни пет минути по-късно? Това е така, защото консумирането на твърде много захар нарушава комуникацията между мозъка и стомаха. Богата на фруктоза диета може да накара тялото ви да изпитва глад дори и когато сте консумирали твърде много, пише Дарик.

Опасност от затлъстяване
Глюкозо-фруктозният сироп, присъстващ в много преработени храни, може да накара черния ви дроб да съхранява мазнини. С течение на времето прекалените количества глюкозо-фруктозен сироп натрупват мазнини около черния дроб и могат да предизвикат неалкохолна чернодробна стеатоза. Вероятно не сте чували за нея, но бъдете внимателни, когато си имате работа с богати на захар храни, които могат да предизвикат това заболяване.

По-висок риск от сърдечни заболявания

Излишната консумация на захар може да доведе до по-висок риск от развиване на сърдечно-съдови заболявания, които наравно с инсулта са водещият причинител на смърт сред хората с диабет тип 2.

Захарта предразполага тялото към диабет, така че за да намалите риска от развиване на диабет, избягвайте подсладени със захар напитки – и четете внимателно етикетите на продуктите.

Повече инсулин 
Допълнителните количества захари причиняват вливане на повече инсулин в кръвообращението, което директно влияе на артериите.

Ако нивата ви на инсулин остават високи през повечето време, мускулните клетки около всеки кръвоносен съд се разрастват бързо и могат да предизвикат напрежение в стените на артериите, което води до високо кръвно налягане.

Пристрастеност 
Хората се шегуват, че захарта е пристрастяваща и не е възможно да изядете само едно парченце шоколад, но всъщност има научни доказателства, потвърждаващи това твърдение.

Подобно на наркотиците, захарта задейства освобождаването на опиоиди и допамин в мозъка, което активира центъра за удоволствия на мозъка.

В крайна сметка може да изградите по-висока толерантност към захарта, което да ви кара да желаете все повече с течение на времето. Ако консумирате много захар и рязко я спрете напълно, може да изпитате същите странични ефекти от дезинтоксикация след употреба на наркотици – треперене, трескавост и тревожност.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply