Чаят ще ви помогне да живеете по-дълго, казват експерти

Независимо дали го мразите или обожавате – не можете да го пренебрегнете. Индийците се кълнат в чудотворната му сила толкова, че 2-3 чаши чай всеки ден са задължителни за тях. Чаят е отвара, която без усилие би ви накарала да се отпуснете и да се успокоите. Ползите и негативите за здравето са предмет на дебати вече няколко години, като доказателства има и за двете страни.

Съвсем ново проучване пък казва, че пиенето на чай може да бъде свързано с по-здравословен и по-дълъг живот. Учените са анализирали участници, класифицирани в две категории – пиещи чай най-малко три пъти в седмицата или повече и такива, които пият горещата напитка само когато са настинали.

Анализите стигат до извода, че 50-годишните участници в проучването, които редовно пият чай, развиват коронарна болест на сърцето или получават инсулт 1,41 години по-късно от тези, които не обичат напитката. Освен това честотата на сърдечните заболявания и инсулта е била с 20 процента по-ниска при хората, които обичайно консумират чай.

Защитните ефекти на чая са най-силно изразени сред групата от хора, консумиращи чай често. Това е така, защото основните биоактивни съединения, а именно полифеноли, не се съхраняват в организма дългосрочно. Така честият прием на чай в продължение на продължително време може да помогне да защитите сърцето си.

Проучването показва също, че пиещите зелен чай живеят по-дълго и по-качествено от тези, които предпочитат черния или други видове чай. Това се дължи на факта, че зеленият чай е богат източник на полифеноли, докато в черния чай те се окисляват поради процеса на ферментация и така загубват антиокислителното си въздействие. Освен това черният чай често се сервира с мляко, което може да противодейства на благоприятното въздействие на чая върху сърдечно-съдовата функция.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply