След вируса – как се чувстват служителите в офиса

Преди пандемията с коронавирус милиони хора прекарваха една трета от живота си в офиси. Но поради карантината почти половината британски служители започнаха да работят от вкъщи. И някои компании дават да се разбере, че това ще бъде нашето бъдеще дори след Covid-19, пише Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

„Идеята за поставяне на седем хиляди души в една сграда може да остане в миналото“, казва изпълнителният директор на Barclays Bank. Шефът на Morgan Stanley обяви, че банката му е готова да се отърве от излишните имоти.

А британският бизнесмен Мартин Сорел твърди, че 35-те милиона паунда, които харчи за скъпи офиси, е по-добре да бъдат инвестирани в служители.

Дните в офиса в обичайния смисъл са преброени, казва Брус Дейзли, автор на известната книга „Радостта на работата“.

„За съжаление може да имаме сантиментални чувства към това, но вярвам, че офисът в сегашното му разбиране, по всяка вероятност, е нещо от миналото“, заяви Дейзли в интервю за Би Би Си.

„Онзи ден разговарях със служител на една от водещите медии,“ добави експертът. „Той каза, че по-рано 1400 души идвали ежедневно в кабинетите си. През последните два месеца този брой е спаднал до 30, но това не се е отразило на резултата.“.

От своя страна проф. Андре Спайсър от Лондонската бизнес школа „Джон Кас” смята, че е рано да се сбогуваме с кабинетите.
усмивки работа офис

Той прогнозира рязко намаляване на работното време, прекарано в офиси, но е уверен, че работата в офиса като явление няма да изчезне. Според него служителите, работещи отдалечено, е по-малко вероятно да бъдат повишени – те са по-малко забележими. И предвид предстоящата рецесия, мнозина ще искат да се виждат с шефовете.

„По време на икономическа криза хората са особено склонни да мислят: трябва да си на работното място, шефът трябва да ме вижда постоянно“, смята Спайсър. И допълва, че топ мениджърите постоянно ще работят в офисите, а обикновените служители ще се появяват веднъж или два пъти седмично, за да виждат шефовете.

Twitter вече експериментира с подобен модел – корпорацията позволи на всички служители да работят отдалечено за неопределено време, но остави офисите отворени.

Домашната работа не е нищо ново. През последните десетилетия все повече компании пестят от наем, като прехвърлят служители на преместване или наемайки по-евтини офиси. „Мисля, че спестяването е важен стимул”, казва професор Спайсър.„ Много компании ще решат: харчим много пари за наем, нека работим повече от дома. Това вече е започнало да се случва. “
работа дом офис
Много от нас вече са изпитали предимствата и недостатъците на отдалечената работа. Очевиден плюс: не губите време за път. Очевиден минус: по-малко комуникация с колегите. Но някои промени засягат самите основи на нашата идентичност.

„Мисля, че губим много и трябва да съжаляваме за това“, казва Люси Келоуей, автор на няколко документални и художествени книги за хората в офисите. „Основното е, че офисът създава усещане за значението на нашата работа. Оставането сам с лаптопа през голяма част от работата ни – нека бъдем честни – може да изглежда безсмислено.“

Най-лесният начин да се уверите, че вашата дейност има смисъл, е да седите обградени от хора, които правят едно и също нещо, добави Келоуей. Офисът ни привиква към определен ред и разнообразява живота.

„Когато стигнете дотам, вие ставате различен човек,“ каза тя в интервю за Би Би Си. „Това е така, но лично аз наистина съм уморена да се скитам из къщата от сутрин до вечер. Искам да си сменя дрехите, да отида в офиса, да видя различни хора, някои от които ще станат мои приятели за цял живот и ще се смеят много. “

Но професор Спайсър цитира резултатите от проучването, според което хората „дистанционно“ работят по-продуктивно и се чувстват по-удовлетворени от живота си – преди всичко защото се освобождават от шофирането до работа и обратно, бич за жителите на големите градове.

От друга страна, някои респонденти казват, че се чувстват „в изгнание“ у дома и нямат лични контакти с ръководството.
компютър
„Да привлекат погледа на шефа за някои хора е основното нещо в живота. Когато някой друг го прави вместо тях, те изпитват безпокойство и тревога. В това е недостатъкът на отдалечена работа на служителите и мениджърите“, подчертава професорът.

Изброявайки недостатъците на работата у дома, той отбеляза, че създава неравенство на възможностите между обитателите на просторни и тесни домове и между мъже и жени.

„В академичната област, където работя, броят на публикациите в списанията, които са създадени от жени, вече е намалял драстично“, казва той. „Очевидната причина е, че жените, които са вкъщи, се занимават повече с деца и домакинства.“

Младите служители няма да могат да се поучат от опита на по-старите, неформалните разговори ще са отминало време, по време на което се родиха толкова много добри идеи, съжалява Брус Дейли, автор на „Радост на труда“.

„Ако не се помисли за това конкретно, компаниите и офисите ще се отърват от много прекрасни неща, които са направили работата творческа и продуктивна“, казва той.

Сега повечето британски офис работници са принудени да работят от вкъщи. След завръщането им правителството препоръчва промяна на смени, така че по-малко хора да бъдат едновременно в стаята, като организират еднопосочно придвижване между определени точки на офиса, носят си обяд вместо да ходят в столовата, спазвайки дистанция от два метра.

Но независимо дали работата от разстояние се превръща във временно явление – или остава с нас завинаги, мнозина вече скучаят по живота в офиса.

„Беше обичайно да се скараме на бизнес срещи. Но, Боже мой, как искам да седя на истинска маса с истински хора и чиния с бисквитки!“, казва Люси Келоуей.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply