Как да предпазите детето си от нараняване по време на спорт?

Най-честите проблеми, пред които са изправени родителите, обикновено не са сериозните наранявания като счупени кости или сътресения, въпреки че и те се случват, а разтягането на мускули и натъртванията.

Експерти твърдят, че родителите могат да направят много, за да предпазят децата от инциденти. Ето как може да се справите.

  1. Детето не трябва да се специализира в един спорт. То може да има талант в гимнастиката или футбола, но концентрирането върху една дейност твърде рано ще доведе до най-често срещаните наранявания, които са постоянен стрес и затруднена координация. Случва се, защото детето няма да има възможност да използва множество мускулни групи по различни начини.
  2. Запознайте се с треньора и програмата. Много детски отбори са ръководени от добронамерени родители, които не е задължително да имат опит като треньори. Добрите треньори се грижат за всички деца от отбора, обръщат на всяко еднакво внимание. Не е добре, ако треньорът предпочита най-талантливите деца, тъй като заради претоварването те се нараняват.
  3. Изисквайте от децата да си почиват. Всички тела се нуждаят от време, за да се адаптират към изискванията на спорта, особено телата, които все още се развиват.
  4. Покажете на детето, че трябва да загрява преди играта. Благодарение на загрявката няма да има шанс да разтегне мускул, което би могло да му попречи да тренира до девет месеца.
  5. Уверете се, че детето се забавлява.
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply