Kогнитивните способности на мозъка достигат своя пик на 35-годишна възраст

Kогнитивните способности на мозъка достигат своя пик на 35-годишна възраст и започват да отслабват след 45-годишна възраст. Toва са установили изследователи от Политехническия институт в Париж, университета „Лудвиг-Максимилиан“ в Мюнхен и университета „Еразъм“ в Ротердам, които са изследвали данни за уменията на шахматисти и са публикували резултатите от проучванията си в изданието на Американската академия на науките.

Изследователите са анализирали данни за близо 24 000 професионални шахматни срещи за периода от 1890 г. до 2014 г. Те са проучили действията на 4294 шахматисти, 20 от които са световни шампиони. Учените са сравнявали ходовете на всеки от играчите с оптималните ходове, предложени от компютър.

Специалистите са установили, че представянето на повечето шахматисти се подобрява бързо, докато навършат двадесет години, после се забавя леко и пикът достига на възраст 35 г., предава БТА.  Повечето шахматисти поддържат постигнатото тогава ниво приблизително докато навършат 45 години, след което уменията им започват от отслабват.

Учените са открили също, че качествата на шахматистите се повишават и подобряват в рамките на изследвания период от 125 г., особено сред младите хора. Те отчитат и значителен ръст в представянето на играчите през 90-те години, когато вече има достъп до компютъризирани шахматни игри и са възможни партии с по-способни играчи.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply